Hófehér nappali, fényes bútor frontokkal és bútor mögötti lágy, színes háttérvilágítással
26
febr

Hogyan dekoráljunk fényekkel otthonunkban?

Fényeket, különböző dekorációs fényforrásokat, melyek otthonossá, hangulatossá teszik a lakást, a tereket – nem csak az ünnepek ideje alatt érdemes alkalmaznunk. Amikor lekerülnek a karácsonyi izzók a fáról, és az ablaküvegekről, akkor is még bőven akad lehetőség, mellyel hol sejtelmes, meghitt, hol egyedi, egészen különleges, hol pedig vidám és energikus hangulatot varázsolhatunk otthonunk egyes tereibe, szegleteibe…

A fény ugyanis ma már nem csupán azt az egy vagy két villanyt, központi lámpát jelenti, melyekkel a napnyugta után bevilágítjuk a lakást, hanem számtalan, ezerféle módja van a világításnak, melyek hangulatkeltésre, vagy akár bizonyos tárgyak, falak, falrészletek kiemelésére szolgálnak.
A fényekkel nagyon ügyesen tudunk játszani – hiszen megannyi lehetőséget rejt! A gyengébb fényforrások többnyire dekorációs céllal kerülnek forgalomba – de világításra is használhatjuk őket.

DESIDEA ledes függeszték, modern kivitelben,
DESIDEA ledes függeszték, modern kivitelben, fehér fénnyel
FOTÓ: DESIDEA

A különféle fényekkel egészen más hangulatot tudunk teremteni egy-egy lakásban, szobában, konyhában, étkezőben vagy nappali térben – de nem csak magával a fény erősségével, színhatásaival, hanem a lámpa hangulatával is.

Különböző fényű, formájú ledes világítótestek egy modern konyha enteriőrben
Különböző fényű, formájú ledes világítótestek egy modern konyha enteriőrben

Aki az eddigektől eltérő, merőben más atmoszférát szeretne adni egy térnek, az nem csupán a falak átfestésével, hanem a különböző színű fényforrásokkal is újszerű hatásokat tud elérni.

Tájékozódást segítő, valamint dekorációs célt szolgáló ledcsíkok
Tájékozódást segítő, valamint dekorációs célt szolgáló ledcsíkok egy modern szállodai folyosón

A fény színe nem mindegy, ahogyan az erőssége sem: hiszen minden tevékenységünkhöz más és más színű, más és más erősségű fényre van szüksége a szemünknek. A kékesebb, hűvösebb árnyalatú, fehér fény nem csupán hangulatában más, mint a melegebb, sárgásabb fényforrások – de kellemesebb a szemnek tanuláshoz, olvasáshoz, mivel jobban hasonlít a valódi, természetes, napunk által kibocsátott fényre.

Hideg kontra meleg fény szemléltetése
Hideg kontra meleg fény szemléltetése –ugyanabban az enteriőrben

Ugyanakkor egy belső térben, egy lakószobában jobban kedveljük a hangulatosabb, otthonosabb, melegebb fényforrásokat – így nappaliba, étkezőbe, társasági terekbe hatásosabbak a sárgásabb melegebb tónussal rendelkező fényforrások.

Az is jó megközelítés, ha évszakokhoz igazítjuk: nyáron a fehér, kékes, hűsítő fények kifejezetten jól jönnek a nagy melegben, míg télen könnyedén otthonos melegséget vihetünk a szobába egy meghitt, melegebb árnyalatú fényforrással.

Kellemes, hangulatteremtő kiegészítő világítások
Kellemes, hangulatteremtő kiegészítő világítások hálószobába

Persze, sokat nyom a latban az adott fényforrás, azaz a lámpáink elhelyezése, és azok stílusa is. Egy modern enteriőrbe például a modern fényforrások, ledes megoldások, vagy a nagyobb méretű, modern hangulatú csillárok, beltéri lámpák, függesztékek adják meg a szoba stílusához illő hangulatot.
Divatosak viszont újra a retró hangulatú lámpák, melyek a letűnt korok hangulatait idézik fel, ahogyan a változatos formavilágban és anyagvariációkkal kapható búrák és lámpatestek.

EGLO Vintage kollekció
EGLO Vintage kollekció
FOTÓS: EGLO

Aki a játékos stílust kedveli, nekik is számtalan lehetőségük van a választásra – a nagy gömbök, az óriási, mutatós különböző formavilágban kapható csillárok, vagy a több kisebb részletből álló, egybefüggő fényforrások mind-mind igen mutatósak. A színes anyaggal, textilekkel vagy fonalakkal bevont fénylabda füzérrel is kitűnő, télies hangulatot varázsolhatunk bármilyen stílusú lakótérben!

LED labdafüzér, színes gömblámpák
LED labdafüzér, színes gömblámpák egy skandináv stílusú lakótérben

Ma a legnépszerűbb és a legtöbb választási szabadságot a ledek, ledszalagok adják, melyekben egymás mellett sok apró led lámpácska található – a legnépszerűbb és igen gazdaságos módját képezik a világításnak.

A fehér fényű ledcsíkok a falak és álmennyezetek körül szépen kiemelhetik a bútorokat
A fehér fényű ledcsíkok a falak és álmennyezetek körül szépen kiemelhetik a bútorokat, illetve a falak színét még élénkebbé varázsolják

Ez tulajdonképpen egy nyomtatott áramkör, mely gazdaságos, környezetbarát, és mindemellett igazán jól fel tudjuk dobni vele a helyiség hangulatát, hiszen szinte csak a fantáziánkon múlik, hogy hová, és milyen kialakításban, milyen elrendezésben alkalmazzuk.

Színes fényekkel is kiemelhetjük az egyszínű bútorokat, tereket
Színes – akár lila – árnyalatú fényekkel is kiemelhetjük az egyszínű bútorokat, tereket

Praktikusak, hiszen szinte bárhová feltehető, felhelyezhető, és még csak különösebb szaktudást sem igényel. Készíttethetjük egyedi méretre is – például konyhabútor világításához, vagy egyéb, akár alulról történő bútorvilágításhoz.

Modern, egybenyitott tér kandallóval
Modern, egybenyitott tér kandallóval és meleg, sárgás árnyalatú led fényforrásokkal
Modern, egybenyitott tér kandallóval és hideg fényforrásokkal
Modern, egybenyitott tér kandallóval és fehér, hideg tónusú fényforrásokkal

Ágy köré, vagy plafonon felfuttatva az álmennyezetben igazán hatásos, dekoratív megoldás lehet.

Ágy körül, vagy bútorok alatt is szépen mutat a ledcsík
Ágy körül, vagy bútorok alatt is szépen mutat a ledcsík, egyedi hatást, hangulatot teremthetünk meg vele, miközben a közlekedést, tájékozódást is remekül segíti

Az sem utolsó szempont, hogy a led világítás gazdaságos, nagyon hosszú ideig szolgál, akár 20 évnyi ragyogást is megvásárolhatunk általuk, miközben kifejezetten kevés áramot vesz fel. Mindeközben nem is drágák: kb 10 ezer forintból kijön egy kb 5 méternyi ledszalag, mely nem kevés, szabadon alakítható, és igen csekély fogyasztással bír, a hagyományos lámpáknak szinte csak a töredékét veszik fel.
A design mellett tehát okos, funkcionális és fenntartható megoldás is egyben.
A LED persze nem csak szalag formájában kapható, hanem szinte minden féle stílusban, lámpaformában, méretben megtalálhatjuk őket ma már.

A gyönyörű EGLO vintage kollekció
A gyönyörű EGLO vintage kollekció – modern, elegáns, ünnepi étkező térben
FOTÓ: EGLO

A lehetőség tehát, mint égen a csillag! Éppen ezért jól tesszük, ha otthonunk világításait és vele együtt a dekorációs világításokat is megterveztetjük hozzáértő szakemberekkel, hiszen a fények nagyon nagymértékben képesek befolyásolni hangulatunkat, és egy-egy rosszul megtervezett vagy kialakított világítással akár még egészségünket is veszélyeztethetjük…

A Yellow Group csapata örömmel segít Önnek a világítással, vagy a dekorációs világítási lehetőségekkel kapcsolatos kérdésekben, illetve a világítás megtervezésében, kivitelezésében is!