Légies, tágas, szellős belső tér
19
febr

Egybefüggő, tágas és légies – avagy, mitől lesz a hatásos, jól tervezett egy tér, enteriőr?

Ha kicsi a lakásunk, akkor azért, ha tágas, akkor pedig ezért: a légies, tágas(nak tűnő) tér berendezésének titkai, a letisztultság élménye mindannyiunkat izgalommal és némi vágyakozással tölt el. Most mutatunk pár trükköt, hogyan is érhetjük el a tágas, mindent elsöprő szabadságélményt – akár a négy fal között is…

Sokat hallott üzenet mai korunkban a felszabadultság, a szabadság átélésének élménye, és ezt egyre inkább megfogadjuk: lomtalanítunk, szelektálunk, különösen így év elején, a tavaszra várva – hogy helyet adhassunk a hamarosan beérkező újnak.
Ha Ön is tágas, légies tereket szeretne teremteni otthonában, akkor a rend, rendezettség, és a felesleges, nem használt tárgyaktól, kacatoktól való megszabadulás mindenképpen az első lépések egyike. És ha ez már megvolt, akkor jöhet otthonunk átalakítása, felújítása, újjáépítése, ahol is cél a minél tágasabb, minél szellősebb térélmény megteremtése.
Légies, tágas tereket persze sokféle módon teremthetünk az enteriőrben – legyen az egy iroda, vagy egy kellemes, otthonos, modern lakás. lakótér.

Letisztult dolgozósarok
Még a dolgozósarok is lehet ilyen légies és letisztult, ha ügyelünk a rendre, és elég tárolófelületet, zárt fiókos megoldást tervezünk a dolgainknak
Fotó: Pinterest

Mitől is lehet mindenekelőtt tágas, légies a tér? Mitől tűnik majd nagyobbnak egy szoba, letisztultabbnak egy helyiség? Nos, leginkább attól, hogy tágas kitekintést mutat az őt körülvevő kinti világra, legjobb esetben a természetre.

Természetre néző világos enteriőr
Világos, szellős, légies hatású enteriőr – tágas ablakokkal, rálátással a kinti természetre
Fotó: Pinterest

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy tágasra nyíló, nagy ablakokkal és erkélyre nyíló szép nagy kilátással rendelkezünk, akkor engedjünk is teret ennek: igyekezzünk a nyílászárók környékén minél kevesebb bútort elhelyezni, minél több, szabad teret biztosítani a tágas, szép kilátásnak. Ne torlaszoljuk el nehéz függönyökkel, rolókkal az ablakot – inkább könnyed, áttetsző, világos árnyalatú lakástextileket, vagy a minimál stílus egyik kedvenc függönyét, a római rolót válasszuk. De egy ilyen stílusú lakásban még a függöny nélküli ablakmegoldások is gyakoriak, pláne, ha ablakaink szűkebbre vannak méretezve.

Tágas, egybenyitott terek
Tágas, egybenyitott terek, fényes padlóval és függöny nélküli ablakokkal
Fotó: Home Design

A cél, hogy minél több fényt engedjünk be a helyiségbe, és amennyire csak lehetőségünk engedi, természetes napfénnyel igyekezzünk megtölteni a tereket. Persze a jól tervezett világítási tervezés is elengedhetetlen: legyen inkább több kisebb, különböző fényforrásunk, lámpánk egy-egy helyiségben, és érdemes a környezettudatos led technológiának is teret adni otthonunkban, amely egyedi megoldásokat tartogat számunkra bármely tevékenységünkhöz. A fény tehát rendkívül fontos, és jó lehetőség arra, hogy a légies, tágas térélmény meglétét előteremtsük.

Álomszép kilátás, világos falak, hatalmas üvegfelületek
Álomszép kilátás, világos falak, hatalmas üvegfelületek
Fotó: Dig Digs

Ha netán nincs megfelelően tágas, nagy ablakunk – vagy földszinti a lakás, ezért kevesebb fény áramlik be a tájolásból adódóan – akkor is tudunk csalni egy picit. Alkalmazzunk – ahol csak mód van rá – tükröket. A különböző tükörfelületek, a fény játékát izgalmasan megcsillantó visszatükröződések hatására is nagyobbá, szellősebbé válhat a tér.
A legjobb tanács pedig, amit a tér optikai megnövelése érdekében tehetünk: Gondolkodjunk világosban!
A légiesség, tágasság érzetét ugyanis a fények mellett fényes, világos színekkel, árnyalatokkal is megteremthetjük!

Világos bútorok szellős elrendezéssel
Világos bútorok szellős elrendezéssel, áttetsző üvegasztallal és a falon tükörrel
Fotó: Freshome

Ez lehet akár az elegáns hófehér, akár a kellemes, visszafogott törtfehér vagy bézs, esetleg nagyon halvány pasztell szürke homokszín, vagy vanília is. A lényeg tehát, hogy a világos, különösen a fényes árnyalatok – mint pl. a fényes bútorfrontok, vagy fényes, világos, nagyméretű csempék – optikailag kiválóan tágítják a teret.
És ha már a burkolatoknál tartunk: itt is igyekezzünk minél világosabb, fényesebb, nagyobb lapokban gondolkodni. A manapság divatos nagyméretű csempék és padlólapok élcsiszolt tulajdonságainak köszönhetően már minimális fugamérettel is dolgozhatunk, így a padló vagy a fal látványában sokkal egységesebb, összefüggőbb képet mutat majd, ami szintén nagyobbnak mutatja a teret, hiszen nem töri meg úgy az egybefüggő síkok látványát, mint a szélesebb fuga sávok. Érdemes figyelni arra is, hogy a fugánk színe minél inkább megegyezzen a csempe vagy a padlóburkolat színével, árnyalatával.
A tereket egyébként egybe is nyithatjuk – a manapság divatos összefüggő terek a közösségi zónákban – vagyis a nappali, étkező és a konyha tereit egybenyitva, jóval tágasabb teret kaphatunk. Az pedig a mai innovatív burkolóanyagoknak köszönhető, hogy ma már akár az egész lakást burkolhatjuk ugyanazzal az egybefüggő, szép, egységes felülettel, burkolatváltások nélkül – így a tér még egységesebb, még szebb, még látványosabb lehet majd. Erre a legjobb példa a vinyl burkolat – mely a nagyobb forgalmú terekben és a vizesblokkokban és egyaránt megállja a helyét.

Modern, egylégterű otthon
Modern, egylégterű otthon, egységes vinyl padlóburkolattal
Fotó: Modern House

Ha pedig sikerült a falakon és a padlón szép, letisztult összhatást elérni és a fényekkel is minden rendben – akkor még egy nagyon fontos dolog van hátra – ez pedig a bútorok okos megválasztása, sőt megtervezése.
Hiszen, ha légies, tágas teret szeretnénk, akkor nagyon fontos, hogy a rendelkezésünkre álló térben a lehető legkevesebb bútort, tárolásra alkalmas berendezést zsúfoljunk bele az egyes helyiségekben.
Amikor bútort tervezünk, illetve terveztetünk, érdemes ügyelnünk arra is, hogy túl nagy, testes, masszív lábakon álló bútordarabokat lehetőleg kerüljük.
Lévén, hogy a szellős, légies terek alapvető követelménye a tisztaság és a rend, rendezettség – így célszerű a zárt polcos, lehetőleg függesztett megoldást választani a bútor tervezésekor, illetve kiválasztásakor.
A függesztett bútor látszólag kevesebb helyet foglal el a térből, szabadabb marad a padló, illetve falfelület is, mindeközben különösen nagy előnye, hogy takarításkor nem kell elhúzni, félrehúzni – így jóval könnyebb és gyorsabb lesz a takarítás.
Vagyis, ha légies tereket szeretnénk, akkor bútoraink is legyenek könnyed, légies, világos darabok, illetve szettek. Hiszen mennyivel szebb is, ha mindenütt egységes, netalán egybefüggő, azonos anyagból, pl. fényes fehér bútorlapból készülnek el a frontok.

Légies, letisztult, minimál, függesztett bútorok
Légies, letisztult, minimál, függesztett bútorok, fehér zárt frontokkal
Fotó: mvmads

Érdemes új otthonunkban – ha még most alakítjuk ki a tereket – minél több tárolót, gardróbot beterveztetni, ugyanis, ha megnézzük pl. a svédeket, ők nem zsúfolják tele a lakást bútorokkal, szekrényekkel, hanem a ritkábban használatos dolgaikhoz külön tárolót, illetve tárolókat alkalmaznak. Ezeket ki lehet alakítani a lakáson belül is, de ha szerencsénk van, akkor a ház pincéjében is akad ennek hely. És persze az sem utolsó dolog, ha legalább évente egyszer – de akár többször is – selejtezést tartunk, és kidobáljuk, eladjuk, elajándékozzuk a felesleget. Így tereink tágas érzete, légies összhatása meg tud maradni, s ezáltal mi magunk is kellemesebben, szellősebben élhetünk majd otthonunkban.

Szellős, tágas, légies minimál tér
Szellős, tágas, légies – álomszép, látványos minimál tér
Fotó: psicmuse.com

Mindebben – a helyes térszervezésben, az optimális burkolatok kiválasztásán túl az egyedi bútorok megtervezésében, kivitelezésben segítségére lehetünk!
Forduljon bizalommal a Yellow Group fiatalos és lendületes csapatához, akár kis lakásból szeretne minél nagyobb, minél tágasabb teret nyerni, akár egy nagyobb, tágasabb enteriőrt szeretne a lehető legoptimálisabban kihasználni, berendezni.