A legújabb trendek a fürdőszobák terén: lebegő, egyedi bútorok, geometrikus és kerek formák, egybenyíló, mégis külön funkciót képviselő terek, tér-részletek
12
febr

Fürdőszoba és hálószoba egyben?

Ma már egészen más funkcióval bír egy fürdőszoba, mint régen. A korábban afféle „kiszolgáló” helyiség mára már saját, személyes intim terünk, pihenésre és relaxációra alkalmas, feltöltődést szolgáló zóna akár afféle kis házi oázis is lehet. Ma már a fürdőkádat beintegrálhatjuk a hálószobába is, ha úgy tartja kedvünk – és így a SPA, vagy otthoni wellness élménye szinte garantált. Amire azonban mindenképpen ügyeljünk ilyenkor – a megfelelően megválasztott burkolatok és persze a jól megoldott tárolás kérdése. Mutatjuk máris, miért…

A fürdőszoba trendek is évről évre változnak szinte, ám az a tendencia, hogy a fürdőszoba egyre inkább teret kap személyes életterünkben, mindenképpen erősödni látszik.
Igényes esztétikum, nagyszerű praktikum a tárolás terén
A mosdó alatti szekrény igen lényeges pontja a fürdőszobáknak: amellett, hogy kiváló tároló megoldásként funkcionál, elsődleges célja mégiscsak az, hogy esztétikusan elrejtse vízvezetékek csöveit, a mosdó szifonját szem elől.
Néhány évvel ezelőtt megjelentek a tágas, dupla mosdós alsószekrények, melyekkel szintén a családok hétköznapjait, rohanós reggeleit igyekeztek felhőtlenebbé tenni a gyártók. E kombináció ugyanis jelentősen megkönnyítheti a párok, vagy a többtagú családok életét, hiszen nem csak a tároló hely rendezettebb, szeparáltabb és esztétikusabb, hanem akár egyszerre két fő is tud fogat mosni, készülődni reggel a tükör előtt – ami valljuk be – igen nagy előny tud lenni ilyenkor, ha egyszerre indul a család…

Modern fürdőszoba üvegmozaikkal
Könnyedén utánozható a luxus SPA élmény otthonunkban is a fürdőszobában: sötét üvegmozaikkal, meleg fényekkel, tágas üvegfalakkal és persze az egyedi tervezésű minimál, lebegő bútorokkal
Fotó: NidahSPA

Ebből adódik, vagy inkább erre épül rá talán az idei, legújabb, 2018-as év egyik nagy fürdőszoba trendje is, miszerint a lebegő bútorok a nappalik után már a fürdőszobába is begyűrűznek. Ez pedig nem véletlen: kellemes, légies összhatást adnak a fürdőszobának azon túl, hogy igazán praktikusak is – elvégre mennyivel könnyebb lehet a takarítás is ezáltal, hogy a bútoraink alatt nem gyűlnek össze a porcicák.

Fa a fürdőszobában
A fa meleg textúrája és a szaniterek hűvös, hófehér megjelenése szép kontrasztot adnak a látványnak. A képen az egyre inkább divatos pultra ültetett mosdókat figyelhetjük meg.
Fotó: Pinterest

A kellemes, minimál dizájn miatt egy-egy ilyen bútor remekül beilleszthető a fürdőszoba helyiségébe is, persze nem mindegy, milyen anyagból készül, fontos, hogy bírja a párát és a könnyen tisztítható felület is előny. Ha egyedileg terveztetjük meg a fürdőszoba bútorait, akkor könnyedén összhangba lehet hozni majd a lakás többi terének bútoraival, színvilágával is – nem beszélve arról, hogy az egyedileg tervezett bútor olyan nagyfokú szabadságot ad használójának – pontosan azáltal, hogy saját tárolási igényeinket, használati tárgyaink mennyiségét, illetve azok méreteit figyelembe véve jóval kényelmesebb…

Fürdő a hálóban?
Az egyedileg tervezett bútorok valóban hozzánk igazodnak, és a személyre szabható ötleteknek is csak a tervezők fantáziája szabhat határt… Fürdő a hálóban?
Fotó: Fadugu

A manapság divatos szabadon álló kádak, más nevükön térben álló kádak megjelenésével terjedt el ez a trend, mely még az eddiginél és meghittebbé, élményszerűbbé varázsolja mindennapi intim tevékenységeinket otthonunkban. Nagy előnye, hogy tulajdonképpen bárhol elhelyezhető a térben, bár nyilván egy nagyobb, tágasabb térben szebb látványt nyújt majd. Ha nem szeretnénk teljesen egybeépíteni a két funkciót, vagy esetleg a kifröccsenő víztől tartunk – akkor az ágyat és a fürdőkádat egy átlátszó üvegfallal is elválaszthatjuk egymástól, így egyben van látványát illetően – de mégis külön.
Persze, ha nem zavar minket a két funkció egy térben, és vagyunk olyan merészek, akkor minden további nélkül tervezhetjük egy légtérbe is a kettőt.

Fürdőszoba gránit káddal
Gyönyörű álomfürdőszoba, ahol a burkolat egységes, az üvegajtó finom és szinte láthatatlan, a fekete gránit kád pedig igazi luxus szoba élménnyel ajándékozza meg tulajdonosait
Fotó: Ofdesign

Akár egy kis házi wellness vagy egy kisebb paradicsom is kialakítható így, persze nagyon sok mindenre érdemes ügyelni itt is a tervezés során!
Ilyen például a biztonságos közlekedés – melynek megteremtésében a kádhoz tartozó álló csaptelep beépítésétől, a kád körül elhelyezett burkolat csúszásmentes kialakításán át igazán sok körültekintést igényel.
Eldönthetjük, hogy azt szeretnénk-e, hogy az egybenyitott tér ellenére látványában mégis elkülönüljön egymástól a két funkció, vagy inkább épp ellenkezőleg minél inkább egybefolyjon a két tér funkciója a látványt illetően is.

Fürdő-háló enteriőr
Egységes, egybefüggő fürdő-háló enteriőr, amikor sem üvegfal, sem pedig a burkolat különbözősége nem töri meg még látszólag sem a teret
Fotó: Agean Luxory Villas (Mykonos)

Erre a burkolatokkal is könnyedén rásegíthetünk, hiszen a háló és a fürdő egyben, de mégis külön jól megoldhatóvá válik a különböző anyagú burkolatok révén. Vagyis, ha fallal nem is választjuk el a két térfunkciót, a fürdő zónába mehet a greslap, vagy a klasszikus járólap, csempe burkolás – míg a hálóba egy szép fahatású laminált, egy csodaszép fa parketta, vagy akár az újgenerációs vinyl. Ha így járunk el, akkor kissé megtörtjük a teret, melynek két önálló funkciója jól láthatóan különválik, miközben mégis egyazon légtérben kaptak helyet, fal, illetve ajtó nem szeparálja el a két helyiséget.

Fürdő és háló egybenyitott enteriőr
Fürdő és háló egybenyitott enteriőr, ahol egy áttetsző üvegajtó és az egyes térfunkciók közötti burkolatváltás finoman jelzi a két tér különválását
Fotó: Ofdesign

Ez utóbbi akkor is kitűnő választás, ha a két önálló zónát éppen, hogy nem elkülöníteni, hanem inkább minél jobban egybefüggővé szeretnénk tenni. A mai újgenerációs vinyl padlóburkolatok ugyanis nem csak strapabírók, ellenállóak a hővel, nedvességgel, sőt a vízzel szemben is – hanem szépek, mutatósak is: a laminált padlóhoz hasonló fahatású felületek, akár sötétebb, akár világosabb árnyalatokban megjelennek, így igazán esztétikus, változatos, egyedi tereket alkothatunk általuk.

Fa hatású padló a fürdőszobában
A fa hatású vízálló laminált, vagy vinyl nem csak tartós, dekoratív, hanem időtálló választás –a trendek szerint is…
Fotó: Luxory Bushla

A kényelmes, fa burkolat hatású vinyl padlók valóban melegek is, így nem fog fázni a talpunk a kádból kilépve úgy, mintha a hideg kőre lépnénk ki egyből, és ami még nagyon lényeges: ezek a burkolatok csúszásmentesek is! Vagyis, mondhatjuk, hogy egyesítik mind a hideg-, mind pedig a melegburkolatok legjobb tulajdonságait, így bátran ajánljuk és alkalmazzuk ezeket a burkolatokat mi is, hiszen amellett, hogy praktikusak, nagyon szép, egybefüggő teret tudunk létrehozni ily módon, nem csak a háló és a fürdő, de a konyha, a mosókonyha, a nappali, az iroda, a gyerekszoba tereiben – tehát a teljes házban, vagy lakásban.
Karakteres, egységes dizájnt mutató fürdőszoba koncepciók
Ma már a legtöbb gyártó jól tudja, hogy mi, emberek a harmóniára, egységre törekszünk környezetünkben – és nincs ez másként a fürdőszoba kialakításánál sem. Hiszen, ahogyan egy nappali vagy konyha esetén is fontosnak tartjuk, hogy az egyes bútorok, kiegészítők szép egységben, harmóniában illeszkedjenek egymáshoz, úgy a fürdőszoba főbb berendezései – mint például a kád és a mosdó – szintén szép egységet, koncepciót alkotva tehetik harmonikussá az összképet.

Dizájn fürdőszoba
Egységes, mutatós fürdőszoba koncepciókat hozhatunk létre például a Marmorin egyedi, dizájn díjas termékeivel, melyek itthon is megvásárolhatók
Fotó: Marmorin

A Marmorin lengyel öntöttmárvány mosdói és álló kádjai, vagy a Ravak minőségi akril fürdőszoba koncepciói mind ezt az elvet követik…

És végezetül még egy új trend a fürdőszobába: a kerek formák, kör alakú kádak, mosdók, tükrök…
A kör a teljességet, a Napot szimbolizálja, így nem csoda, ha pozitív hatással vannak hangulatunkra a kerek formák, alakzatok. Nem véletlenül, ma már egyre nagyobb divatjukat élik a kerek, pultra ültethető mosdók, ahogyan találhatunk ma már kerek formatervezett kádakat is bizonyos gyártóknál.

Karakteres fürdőszoba
A kerek formák és az erőteljes kontraszthatások kiemelik, karakteressé teszik a fürdőszobát.
Fotó: Authentic Interior

A kerek tükrökkel kellemesen lágyíthatjuk a többnyire erőteljes, élesebb vonalakkal rendelkező fürdőszoba enteriőrt, finomabb megjelenést kölcsönözve a térnek.

Rusztikus kő, természetes fa a fürdőben
A kerek tükrök és a rusztikus kő, a természetes hatású fa együttes látványától teljessé, és egyben barátságossá is válik a tér
Fotó: W Interior Design

Akár fémes hatású, akár festett fa vagy műanyag kerettel – de mindenképpen egyedivé, karakteressé teheti egy kerek tükör a fürdőszobát.

Kör alakú kád
A kerek mosdók, vagy a még különlegesebb, kör alakú kádak ugyan ma még leginkább a luxus kivitelű fürdőszobák ékei, de az bizonyos, hogy az így létrejött látvány önmagáért beszél…
Fotó: Pressedpetalsinn

Ha egyedi bútort, praktikus fürdőszobai tárolót szeretne terveztetni – ez esetben is bátran fordulhat a Yellow Group kreatív szakembereihez, azaz hozzánk! Segítünk a lehető legjobb, és az Önök számára legoptimálisabb tároló felületek és rendszerek kialakításában otthona bármely helyiségében!