Konyhatípusok, konyha elrendezések III. A tágasabb családi konyhák: Az U, és a G alakú konyhai elrendezések
Az egysoros, kétsoros konyhák, sarokkonyhák után most nézzük meg azokat a konyhatípusokat, melyeket a nagyobb, tágasabb konyhák szerencsés tulajdonosai választhatnak abban az esetben, ha nagy a család, gyakoriak a vendégségek, vagy egész egyszerűen csak hobbink a sütés-főzés, melyhez helyre, és tárolóhelyre egyaránt nagy szükség van. Az U alakú konyha és a G alakú konyha ideális választás a tágas konyhai terek kialakításához!
Az L alakú sarokkonyhánál nyilvánvalóan nagyobb, – lévén hogy egy teljes „szárral” többet ad – az U-alakú konyha. A három oldalról beépített konyha párhuzamos szárai és a szintén beépített sarkak egy tágasabb, négyzet, vagy téglalap alakú konyha térben ideális helykihasználást, látványos elrendezést tesznek lehetővé.
Látványos, tágas, funkcionális – az U-alakú konyhában ezer lehetőség rejlik!
Bizony, a tágas, és kényelmes elrendezésen túl igazán látványos is tud lenni egy ilyen konyha, pláne, ha szépen megtervezett, egységes, szép stílusba és színvilágba illeszkedő konyhabútorral és gépekkel rendezzük be.
Ám egy ilyen konyha kialakításához persze, tágas térre, konyhaméretre lesz szükség. Célszerű, ha az U-betű alja minimum egy 240 cm széles, míg annak szárai pedig legalább 250-300 cm hosszúak. Ideális kihasználás esetén a sarkok 420 cm-es helyet igényelnek.
Attól függően, hogy milyenek a helyiség adottságai, a szárakat egyenlő hosszúságúra, de akár asszimetrikusra is megtervezhetjük, ahol az egyik szár hosszabb illetve rövidebb a másiknál.
És hogy hogyan rendezzünk be egy ilyen U-alakú konyhát, hogy az számunkra a lehető legkényelmesebb lehessen majd a konyhai műveleteink során?
Érdemes a sarokszekrényes megoldásokban gondolkodni, ugyanis a sarokszekrénnyel sok helyet nyerhetünk a tároláshoz. Sarokmegoldások közül pedig bőven akad választék, lehet a sarkok formája élesebb, szögletesebb kialakítású – ha a modern, minimál megoldásokat részesítjük előnyben. Azonban lehet lágyabb, ívesebb is a formai kialakítás, ha a hagyományosabb, klasszikusabb vonalat képviseljük inkább. A változatos sarokmegoldással a bútorainknak is élesebb, vagy éppen lágyabb megjelenést kölcsönözhetünk.
A konyhai ergonómiát illetően, a kényelmes konyhai munkánkhoz az lesz majd az optimális, ha minden kézre esik, a fontos konyhai funkciók – mint a tárolás, az előkészítés, a sütés-főzés folyamatai, és végül a mosogatás, tisztítási feladatok. Ehhez pedig célszerű ezeket körben elhelyezni úgy, hogy egyik szépen kövesse a másikat.
Az U-alakú konyha egyébként mind a nagyobb, mind pedig a viszonylag kisebb, közepes méretű konyhák esetén is ideális forma lehet, ám minden esetben kulcsfontosságú a figyelmes, gondos konyhabútor tervezés.
Például, érdemes figyelnünk arra, hogy ne legyen se túl nagy, se túl kicsi a munkapultok közötti rész, mert akár nagyobb, akár kisebb az a kelleténél, mindegyik variációnál elveszhet a konyha kényelme és használhatósága. Fontos tehát itt is, – ahogyan bármelyik más konyhai elrendezésnél – hogy valamennyi konyhai műveletünk, folyamatunk a lehető leggyorsabb, legkényelmesebb legyen.
Az U-alakú konyha legnagyobb előnye tehát mindenképpen a bőséges tárolási felület, ehhez érdemes minőségi vasalatokat beterveznünk, hiszen itt a sarkok is kiválóan kihasználhatók.
A tágas és sokoldalú G-alakú konyha, és a különböző zónák célszerű elrendezése
Azoknak pedig, akik még nagyobb tárolóhelyet igényelnek, még több edénnyel, konyhafelszereléssel és persze, hellyel rendelkeznek – azok számára ideális a nagy családi konyhákba a G-alakú konyha elrendezés.
A G betűt, ha megnézzük, van íves és egyenes része is – így gyakorlatilag egy G-alakú konyhában az ajtót kivéve, minden oldalon bútorelemek foglalnak helyet.
Egy ilyen konyha minimális térigénye 300, vagy inkább 350 X 350 vagy 400 cm kell legyen, hogy minden elem, egység a megfelelő funkcióját be tudja tölteni.
Nagyméretű reggeliző rész, vagy étkezőasztal igénye esetén ez az ideális családi étkezős konyha, mely jól alkalmazható mind az önálló helyiségben berendezett étkezős konyha esetében, de azokban az otthonokban is, ahol a konyha nem csak az étkezővel, hanem még a nappalival is egy légtérben helyezkedik el.
Gyakori eset, hogy a G betű szára – a térbe nyúlóan kialakított félsziget, mely mind a két oldaláról megközelíthető és használható – adja ki a különféle funkciók választó vonalát. Ez a félsziget, illetve térelválasztó pult pedig a fantáziától és persze a gyártói kínálattól függően sokminden lehet: előkészítő, főző, mosogató – de akár étkező rész is.
Ám azt érdemes tudnunk, hogy a G formájú konyha kialakítás akkor működik jól és hatékonyan, ha folyamatokban gondolkodva, ún. „zónákra” osztjuk fel a rendelkezésünkre álló területet.
Ezek a tárolás zóna, az előkészítés zóna, a sütés – illetve főzés zónája, a tálalás majd végül a mosogatás zónája.
A képen is jól látható, hogy a piros színnel jelölt, konyhánk külső részeit, a bejárathoz legközelebb eső pult elemeket ajánlja a tervező a sütés illetve zónák kialakításához.
Azt tanácsolják, a G-alakú konyhák elrendezésénél ezt a zónát már csak biztonsági okokból is: hiszen a sütőből kivett húst vagy süteményt bárki átveheti a szakácstól a pult túlsó oldalán, anélkül, hogy át kelljen vele masíroznia az egész konyhán.
Illetve az is nagy előnye még ennek az elrendezésnek, hogy a hétvégi ebéd készítése közben az is, aki a konyhában süt-főz, könnyedén be tud kapcsolódni a családi beszélgetésbe, az étkező és/vagy a nappali közelségének köszönhetően.
Az előkészítés zóna – melyet a rajzon a sárga szín jelöl – egy teljes hosszúságú pult részt kaphat az egyik oldalon. Mivel ez a zóna igényli a legtöbb területet, legtágasabb felületet – így lesz a legkényelmesebb mind a panírozás, mind egy soklépcsős sütemény, vagy bármilyen más bonyolultabb étel vagy menüsor elkészítése.
Mivel mondhatni a központban helyeztük el, így könnyen kézre áll a szemközti oldalon a mosogató is, ha a zöldséget vagy gyümölcsöket még alaposabban át szeretnénk mosni a felhasználásuk előtt. És persze, sokkal kényelmesebb lesz úgy a habos süti elkészítése is, ha a keverőtálakat egyből a mosogatóba tehetjük miután végeztünk az adott folyamattal.
Ha pedig elkészült a piskóta tésztája – elég csak jobbra nyúlni és máris a sütőbe került anélkül, hogy bármit is összefolyattunk volna!
A mosogató zóna kialakításhoz pedig célszerű, ha a mosogató, illetve a mosogatógép a G-alakú konyhában a tűzhellyel szemben kap helyet, így, ha kifut a leves a lábasból főzés közben, elég csak odafordulni egy mosogató szivaccsal és máris semmi sem fpg odaszáradni a lábas peremére, vagy a főzőlapra.
A tálalás zónát érdemes a sarokban elhelyezni, ahol a sarokrészben jól elhelyezett, nagyobb tálaló edényeket is tarthatjuk. Ide egyébként bevásárlás után is könnyedén lepakolhatunk anélkül, hogy útban lenne addig is, amíg helyet nem tudunk csinálni neki a hűtőben. A főzést pedig nyugodt szívvel folytathatjuk anélkül, hogy a már elkészült, sarokban kihűlésre váró ételeket ne adj Isten felborítanánk. Ezeket a szempontokat átgondolva a tálalás, illetve előkészítést is kihasználó felületeket valóban célszerű a belső, szemközti sarokban elhelyeznünk.
A sarkok zónáiba egyébként tervezhetünk trendi, teljes kihúzású sarok fiókokat is, melyben könnyedén elférhet valamennyi tálca, tányér, és az evőeszközök. Ha jól rendszerezzük a tálalási eszközeinket, akkor pikk-pakk kiszolgálhatunk egy nagyobb, népesebb vendégsereget is, anélkül, hogy káosz uralkodna a konyhában.
Na és a tárolás zónája?
Nos, ő már egyből a konyhánkba való belépéskor fogad bennünket, így hazatérve a bevásárlásból máris bepakolhatunk kényelmesen, hiszen rögtön kézre esnek a tároló rekeszek és polcok -, így nem marad rendetlenség a konyhában. Jó tipp az átlátható rendszerezéshez az áttetsző tárolók használata, mert így nem csak hogy mutatósabbak a polcaink belülről is, de tisztább, áttekinthetőbb, és sterilebb az ételeink, fűszereink tárolása.
Az is nagy előny még egy ilyen elrendezésnél, hogy a szükséges holmik egyből a kezünkre esnek, kényelmes, elérhető távolságban. Vagyis, ha kimaradt például a só, vagy egyik fűszerfajta a levesből, akkor könnyen érte nyúlhatunk, hiszen közel a tűzhely is…
G-alakú konyhánkhoz érdemes a konyhaszekrény méreteihez egyéni méretre szabható fiókokat terveztetünk, így nem kell az összes elől lévő lisztes és cukros dobozt kirámolnunk, ha a hátsó sorban lévő kakaót szeretnénk éppen használni. A különféle fűszereket is érdemes egy keskeny tároló fiókba rejteni.
Mindezeken túl, még számos egyéb rejtett előnyei is vannak egy G-alakú konyha elrendezésnek, ha igazán kreatívan gondolkodunk!
A G betű szára ugyanis megannyi ötletet, lehetőséget rejt, a praktikus reggeliző pulton túl akár egy sokoldalú konyhaszigetként is kihasználhatjuk, de a hangulatos átadó, vagy dekorációs pultként is megállja a helyét, egy szép virágokkal teli vázával vagy egy friss gyümölcskosárra a nappali részben ücsörögve is meghozza az étvágyat, miközben kellemes, egészséges látvány tárul a szemünk elé…
Tetszenek Önnek a cikksorozatban bemutatott, különböző konyha elrendezések, – csak éppen nehezen tud dönteni? Bízza ránk a választást, és az ésszerű tervezés feladatát!
A Yellow Group csapata több évtizedes tanulmányai és munkatapasztalata révén nem csak otthonát és benne a konyha, étkező, nappali tereket tervezi meg Önnek, hanem a szép és praktikus konyhabútor megálmodásában és kivitelezésében is teljes körű segítséget nyújt!