Konyhasziget – egy gyönyörű, tágas, nyitott elrendezésű lakótérben
29
jan

Tágas, családi konyhák I. avagy, milyen konyha elrendezések léteznek még az egyenesen túl?

Előző bejegyzésünkben az egyenes, egysoros konyha előnyeivel ismerkedhettünk meg, de azt mindannyian jól tudjuk, hogy a konyhabútoroknak számtalan egyéb elrendezési formája létezik. Sorozatunk második illetve harmadik részében nézzük meg, melyek ezek, és milyen előnyökkel bírnak. Ebben a részben most a kétsoros konyha, a konyhasziget, valamint a sarokkonyha kerül terítékre!

Noha számtalan elrendezési variációja létezik a konyhabútoroknak, konyhai megoldásoknak – a sok lehetőség közül érdemes mindenképpen azt a formát kiválasztani, mellyel elegendő helyet biztosíthatunk magunknak a kényelmes konyhai munkához, és persze, a konyhában való biztonságos és nem túl szűkös közlekedéshez.
A konyha elrendezését, a konyhabútor formáját persze, nem elsősorban mi fogjuk majd eldönteni, hanem nagyban befolyásolják ezt konyhánk, lakásunk adottságai. Vagyis, mind a konyha alapterülete, mind a nyílászárók mérete és az ablakok, ajtók elhelyezkedése elsődlegesen határozzák majd meg, milyen konyhabútor fér el nálunk, illetve milyen formai kialakítással nyerhetünk a legtöbb helyet, és persze a legtágasabb, hasznos felületet.

Kétsoros, gyönyörű, modern konyha
Kétsoros, gyönyörű, modern konyha, ahol az egyik falat teljes hosszában beépítették

Leggyakoribbak az egyenes, egysoros, vagy kétsoros konyhák, az L-alakú vagy más néven sarokkonyhák, ám a nagyobb konyha méretek esetében gyakran kérnek U alakú, esetleg G alakú konyhabútorozást is, ahogyan manapság a konyhasziget is nagyon közkedvelt megoldás.

Az egysoros konyha után a következő, egyszerű ám nagyszerű megoldás a kétsoros konyha.

Kétsoros konyha elrendezés szép, meleg fa hatásású frontokkal
Kétsoros konyha elrendezés szép, meleg fa hatásású frontokkal, minimál stílusban

A kétsoros konyha már lényegesen több tároló és munkafelületet biztosít, mint az egysoros konyha, ám azzal egyenesen arányos, hogy több helyre, alapterületre van szükség a kialakításához.

Ezt az elrendezési formát akkor ajánljuk leginkább, ha a konyha keskenyebb végei az adott helyen valamilyen oknál fogva nem beépíthetők – például, a nyílászárók, vagy a radiátor éppen ott lett elhelyezve.

Kétsoros konyha elrendezése
A kétsoros konyha elrendezést leginkább a nyílászárók, vagy a fűtőtestek elhelyezkedése adja

A kétsoros konyhánál – mint a képen is jól látszik – a konyha terület két egymással szemben lévő oldala bútorozott, így ez a forma jobb térkihasználást biztosít az egysoros verziónál, azonban szélesebb térre is van hozzá szükség: minimum 240 cm szélességre, hiszen a 2X60 cm mély konyhabútornak úgy kell elférnie, hogy maradjon még +120 cm közlekedőrészünk is.

Ha van hozzá elegendő helyünk, és konyhánk adottságai is a kétsoros konyha elrendezést preferálják, akkor szerencsések vagyunk, hiszen, ha az ablak a két bútorsor között, azok végében helyezkedik el, akkor a konyha jól szellőztethető, világos lesz egyrészt, másrészt pedig kényelmes is, hiszen ez az elrendezés igazán optimális a munkaháromszög szempontjából. Jelentősen lerövidíti ugyanis az egyes munkafázisok közben megtett utunk hosszát, így gyorsabb és kényelmesebb lesz majd a konyhai feladataink ellátása.

Okos elrendezési tipp, ha egy oldalon kap helyet a tűzhely illetve a mosogató, a szemközti oldalon pedig a szabad munkafelületek és a tárolás helyét biztosítjuk.
Ezzel ugyanis szépen elkülönül majd a főzési és a tisztítási fázis, így előnye mindenképpen a tisztaság, a higiénia, illetve a megfelelő méretű, elégséges tároló és munkafelületek megléte.

Persze, ahogyan mindennek, ennek az elrendezési formának is van hátránya: mely ebben az esetben az, hogy forogni kell az egyes munkafolyamatok közben, illetve az ilyen elrendezésű konyhákban étkezősarok kialakítására sincs igazán mód.

Majdnem hasonló elrendezést ad a kétsoros konyhához a konyhaszigetes megoldás, mely nyitottabb, tágasabb, szellősebb teret eredményez, és a tágas, egybenyitott nappali-konyha terekben is jól mutat.

Konyhasziget megoldás
Konyhasziget megoldás – ahol a konyhabútor és a sziget kontrasztos színvilágának köszönhetően a beépített sötét frontos fal szigorúságát a szellős, hófehér sziget kellemesen oldja

Mivel a konyhasziget optikailag illetve funkcionálisan is jó térkihasználást biztosít, és viszonylag kevés „plusz” helyet is igényel, miközben mutatós és sokoldalú lehetősséggel is bír– így nagyon sokan kedvelik.

Egy kellemes konyhasziget akár még térelválasztó szerepet is nyújthat, de lehet akár plusz munkafelület, előkészítő vagy átadó pult, de akár még étkezőasztal funkciót betöltő szerepe is, – mindezeken túl mindenképpen további tárolási lehetőségeket is nyújt a számunkra.

Többfunkciós konyhasziget
Többfunkciós konyhasziget, melynél jól látható, milyen sokféle praktikus megoldást rejthet magában a szellős és mutatós konyhaszigetes elrendezés

Belsőépítészeti szempontból is tehát egy remek megoldás, hiszen a falakkal nem körül határolt, konyhaszigettel megoldott alkotó területtel a tér tágasabbnak tűnik, nyitott lakásoknál ez alapvető.

A sziget maga számos alakzatot is felvehet, és maga a sziget forma, konyhasziget kialakítás össze tudja hozni a családot, hiszen megkönnyíti a kommunikációt és a közös együttlétet, mely a családi élet szempontjából elengedhetetlenül fontos a mai rohanó világunkban különösen.

Egyetlen hátránya – mint az egybenyitott konyha-nappali tereknek, amerikai konyha megoldásoknak is – hogy a főzés közben terjengő illatok belengik az egész lakást, ezért célszerű egy jó erős szag –illetve páraelszívóról gondoskodni, valamint célszerű, ha ablak, vagy erkélyajtó is van a közelben.

A praktikus és mutatós konyhasziget azonban mégsem mindenkinek a szíve csücske – van, aki inkább a külön konyhát, a hagyományos étkezős konyha megoldást preferálja.
Amennyiben tehát szeretnénk étkezőasztalt is elhelyezni a konyhában, azt szeretnénk, hogy a konyha és az étkező funkciói egy légtérbe kerüljenek – ám túl nagy tér azért nem áll a rendelkezésünkre – akkor is több megoldás közül választhatunk!

A konyhaszigetet ugyanis úgy is ki tudjuk alakítani, hogy annak egy része a tároláson túl egy kisebb vagy nagyobb étkezőasztal funkciót is betöltsön.

Konyhasziget, mely egyúttal az étkezőasztal is
Konyhasziget, mely egyúttal az étkezőasztal funkcióját is betölti a nyitott térben

Az L – alakú konyha, vagy más nevén sarokkonyha is ideális választás akkor, ha a konyhánkban egy kisebb étkezőasztalt is szeretnénk elhelyezni, ugyanis ez a fajta megoldás kifejezetten jól hasznosítja a sarkot.

L – alakú, kisméretű konyha, étkező sarokkal
L – alakú, kisméretű konyha, étkező sarokkal

Akár kisebb, akár nagyobb méreten is megvalósítható ez az elrendezés, ám ehhez a sarokkonyha elrendezéshez a négyzet alakú konyhai tér adja a legoptimálisabb formát. A tér itt sokoldalúan felhasználható, könnyedén egységesíthető – vagyis a konyha egy légtérbe kerül az étkezővel.

Az L – alakú konyha vagy sarokkonyha – két egymásra merőleges, szomszédos falból áll. A konyhai ergonómia szempontjából azonban fontos, hogy az egyik falon a munkaterület hosszabbra legyen hagyva, mint a másikon. A 3,5 illetve 5,5 méter közötti hossz lenne az ideális a hosszabbra hagyott pultrész számára.

A tipikus, klasszikus sarokkonyha
A tipikus, klasszikus sarokkonyha, vagy L-alakú konyha, változatos ajtómegoldásokkal

A sarokkonyha elrendezés egyébként leginkább kisebb lakásokba ajánlott, ha a nappalival egy légterű konyhát szeretnénk, akkor szépen körül ölelheti azt – illetve étkezős konyha esetében pedig az étkező asztalunk nem csak elhelyezhető, de már mozgatható, variálható is. Lehet pultos, így akkor több helyünk marad, de lehet hagyományos téglalap formájú, ahol elfér a család.

És apropó, család, családi étkezések! Tartsanak velünk, mert a legközelebbi cikkünkben már kifejezetten a családi konyhákat, a tágas, több lehetőséget biztosító konyha elrendezéseket mutatjuk be!