22
jan

Trendek, színek, anyagok 2018-ban

Az év eleje mindig nagyon izgalmas, hiszen számtalan újdonságot rejteget magában mindig az előttünk álló, új időszak, melyeket ilyenkor még titkok öveznek. Vajon mik lesznek az előttünk álló, 2018-as esztendő legújabb irányzatai? Új trendek, anyagok, és a legújabb, aktuális trend színek a belsőépítészet terén– erről szól most ez az igencsak aktuális blogbejegyzés…

Dekoratív belső tér modern kandallóval
Egyszerű, mégis dekoratív belső tér, a fekete, a világos színek és a sárga izgalmas kontrasztjaival

Bizonyára joggal feltételezzük, hogy már mindenki nagyon kíváncsi: vajon milyen belsőépítészeti megoldások, új enteriőr trendek követik majd az eddig szinte egyeduralkodó minimál és skandináv stílust – melyeket az elmúlt egy-két év némi loft és vintázs beütésével frissíthettünk fel….
Jó hírünk van mind a modern, mind az otthonos, kényelmes, hagyományos stílus képviselőinek – hiszen az új szezon által diktált trendek bővelkednek az eddig megszokott értékekben, és még több friss, izgalmas összhatással gazdagítják majd megújuló belső tereinket.
A modern, letisztult vonalak továbbra is maradnak, csupán feldobjuk, életre keltjük őket impulzív kontrasztokkal, élénk, vidám színekkel – miközben a természetes anyagokhoz, a természet adta melegséghez is egyre inkább visszanyúlunk, hogy otthonunk még inkább kellemes, amolyan igazi melegséget árasztó otthon érzését nyújtsa majd számunkra, és a hozzánk ellátogató vendégeink számára.

A legújabb, 2018 trend előrejelzések alapján a természet szinte teljes valójában bekopog majd az ajtónkon – és nem csupán a tágas, XXL üvegezésnek, és az óriási, tágra nyitott teraszajtóknak köszönhetően! Noha a külső természet látványa, és a külső környezet beintegrálása a nappaliba és egyáltalán a belső terekbe – továbbra is meghatározó lesz majd, ám mostantól a belső terekben használatos anyagok, színek is mind egyre inkább a külső természet jegyeit tükrözik. Mondhatni, az egész Földgolyó színeit megízlelhetjük most már: a rozsdabarna és narancs árnyalatait Dél-Amerikából, vagy a klasszikus, hűvös barna árnyalatait Északról, melyeket a bronz, a vörösréz, a tölgy, vagy a hűvösebb színek közül a mély zöld és az óceánkék árnyalatai kiválóan kiegészítenek.
A meleg barnák és a hűvös óceán kékek és fenyő zöldek egészen friss, olykor merész, olykor páratlanul elegáns, vagy éppen drámai hangulatot kölcsönöznek majd belső tereinknek.

Dekoratív belső tér, merész színhasználattal
Egyszerű, mégis dekoratív belső tér, a fekete, a világos színek és a sárga izgalmas kontrasztjaival Fotó: Sherwin-Williams

Kényelem, pihenés és relaxáció mindenek felett
A pihenőzóna, vagy más nevén relaxációs sarok ezúttal kiemelt szerepet kap majd, és szinte megköveteli a digitális technikától és elektroszmogtól mentes, üdítő, feltöltő jelenlétet.
Ez a „civilizációs méregtelenítés” legújabb eszköze, ahol a hálószoba vagy a nappali egyik kellemes kis sarkát kinevezzük a pihenést és a relaxálást szolgáló zóna megteremtésére. Mindezen túl a legújabb, wellness-oázisra vagy egy elegáns SPA fürdőre emlékeztető fürdőszobák is mind-mind olyan helyek ma már, ahol saját testünk és lelkünk jólétét helyezzük előtérbe.
Ehhez jön hozzá a finn faházakat idéző, a belső falakon is a szép, természetes faborítást alkalmazó trend, mely széles ablakkereteivel szintén szoros összefüggést mutat a természettel.
A minimalista dekorációk és bútorok mellé, a falak és padlóburkolatok különleges mintáival vihetünk majd izgalmas látvány elemeket az enteriőrbe. A háromszög, öt – illetve hatszögek, vagy a kontrasztos négyzet és téglalapminták pedig még mindig azt mutatják, az elmúlt évek geometrikus trendje még közel sincs leáldozóban, sőt…!

Méhsejt cementlap
Mutatós, cementlap hatású padlóburkolat az Argenta Hexagon kollekciójából – a geometrikus irányzat jegyében Fotó: Argenta

A belső terek modern színvilága és a formatervezési trendek 2018-as újdonságai egyaránt tükrözik az emberek kulturális impulzusait, és azt a törekvést, hogy támogassuk egymást, megvédjük a Földet, és harmóniára leljünk közösségeinkben az életünk során ahelyett, hogy temérdek vagyonokat költenénk.
Az elmúlt év merész, különc, olykor irreálisan drága díszítései, cicomái letűnőben vannak, helyettük az éppen megfelelő, praktikus, takarékos, környezetbarát és kényelmes megoldások látnak majd napvilágot a modern kialakítás és a funkcionálisan megtervezett, ergonomikus belsőépítészet jegyében.

Nappali természetes színekben
Elegáns belsőépítészeti kompozíció, ahol szép egységet és harmóniát alkotnak a különböző színcsaládok: a földszínek, a pasztellek, a drámai tónusok, valamint a természet finom árnyalatai Fotó: Interiorzine

A családra, a szerelemre, társas kapcsolatokra és a munkára való összpontosítás éve a díszítések, dekorációk legfrissebb trendjeit kelti életre: barátságos tereket kialakítva javítható az emberek közötti kommunikáció minősége. A modern belsőépítészeti trendek 2018 évében is segítenek a barátságos, meghitt, otthonos szobabelsők kialakításában, melyek arra ösztönzik az embereket, hogy önzetlenül, boldogan és nagylelkűen éljenek, miközben lehetővé teszik a pénz és más emberi erőforrások egyidejű megtakarítását. Az új trend azt sugallja: nincs szükség sok pénzre, szembetűnően díszes gazdagságra – inkább a már meglévő dolgok potenciáljának megismerésére fókuszáljunk. Ez lenne tehát az üzenet…

Modern, világos hálószoba
Modern hálószoba design tágas ablakokkal, természetes alapanyagú szövetek használatával, ahol a semleges színek és az egyszerűség dominál
Fotó: Lushome

Önálló kis mikro-zónák kapnak helyet a nagy, egybefüggő, tágas térben
A világos térelválasztókkal ellátott kisebb olvasó terek, pihenősarkok, és egyáltalán: a különböző feladatokhoz, tevékenységeinkhez tartozó kisebb, elkülönített terek egy nagy nyitott zónában jelennek majd meg.
Ebben a nyitott, tágas, belső térben egyesülnek a kortárs otthonok és irodák fejlesztését is szolgáló formatervezési trendek.
A kényelmes kis sarkok lehetővé teszik a munkát, játékot, a társas beszélgetéseket, a pihenést, lazítást és a békés, meghitt pillanatokat – miközben a harmónia, az egység megvan magával az egyes kis zónákat összefogó nagyobb térrel, melyben minden kisebb zóna azonos stílust, formavilágot képvisel. A gyönyörű, és kényelmes sarkok pedig bájos és stílusos kényelmet visznek a modern belsőépítészetbe. Ezek az önálló, mégis egymással szerves egységet alkotó, miniatűr kis terek önálló dekorálása, díszítése és az ily módon létrejött mikro-zónák kialakításának elsajátítása számos otthont és irodát tölt majd be trendi, luxus-szerű kényelemmel.

Meleg, családias nappali
Családi otthon, mely melegséget és élénkséget hozó színeivel mégis a pihenésre fókuszál, gondosan megválogatott, esztétikus, itt-ott talán merész stíluselemekkel Fotó: Adore Home Magazine

Modern, esetenként drámai színpaletta – a természet mintájára
A 2018-as formatervezési trendek zöld és barna színárnyalatok kombinációira épülnek, de tartalmaznak kék, fehér és fekete, sötétvörös, vagy éppen lágy narancssárga és mélysárga tónusokat is!
2018 trendjei kétségkívül jó hatással vannak az eddig talán túlságosan hűvös, modern, visszafogott belső terek hangulatára. Hiszen a sárgák, a meleg barnák, valamint a fémes tónusok közül a fenséges réz és bronz anyagok finom melegséget és eleganciát kölcsönöznek a modern belső tereknek.
Ehhez pedig valamennyi fehér árnyalat, vagy szürke tónusú színvilág finom ellentétként közeledik a kifejezetten élénk, erőteljes színpárokkal, mint az óceánkék, a mély fenyőzöld, vagy a meleg terrakotta, sötét lilás bordó és vörösbor árnyalatai – mind-mind igen jó választásnak tűnnek otthonunk, irodánk belső tereinek dekorálásához, és kiegészítő színének megválasztásához a 2018-as trendek jegyében.

2018 trend színei
Óceánkék, rozsdabarna, mélysárga és puha narancs: 2018 trend színeiből mindössze néhány kisebb felület is elegendő lehet, hogy felfrissüljön a semleges színek és anyagok uralta belső tér…
Fotó: Sherwin-Williams

Izgalmas, kreatív, művészi falak
A csupasz falak kora lejárt – a 2018-as év több belsőépítészeti műalkotást, remekművet is tartogat számunkra, ami a falakat, fali dekorációkat illeti! A trendeket diktáló belsőépítészek ma mind azt sugallják, hogy egy-egy híres festő mesterműve vagy a kortárs geometriai falburkolások művészi munkáiból akár már egy kisebb felület is elegendő ahhoz, hogy a nappalit, vagy akár az otthoni dolgozószobánkat trendibbnek, frissebbnek, és élénkebbnek érezhessük.

Porcelanosa csempék
A PORCELANOSA Csoport nem csupán a mosdókat gyártja egészen egyedi anyagok széles választékából, hanem a fali csempék terén is gyönyörű, kreatív megoldásokat köszönhetünk nekik Fotó: Porcelanosa

A művészi falak mellé azonban meleg fényű lámpákat ajánlunk, hiszen ezek mintegy katalizátorként hatnak a kép szépségére, és egészen eredeti, olykor fényűző illúziókkal is különlegesebbé teszik belső tereinket. Ha éppen nem volnánk nagy rajongói a falakon függő képzőművészeti alkotásoknak, akkor érdemes kipróbálnunk az új 3D-s fali dekorációkat, mozaik – vagy fali paneleket is!
Sötétre pácolt fa és parafa kombinációk – fényűző világítási megoldásokkal
A természetes fából készült világosbarna árnyalatok modernek és vonzóak, tökéletesen mutatnak a kis helyiségekben. A sötét, illetve sötétre pácolt fa azonban most az egyik legjellemzőbb modern belsőépítészeti trend, amely 2018-ban az ízletes csokoládé árnyalataiban öleli körbe a belső tereket, elegáns luxust hozzátéve az enteriőr dekorációjához. A parafa szintén egy gyönyörű, természetes anyag, melyből nemcsak szépséges padlókat, hanem akár bútorokat választhatunk újabban: például szekrényajtókat, de akár a fali hátterek, fali dekorációk is készülhetnek mutatós, puha parafából. Mindezt, ha még megspékeljük meleg hatású, pihe-puha textíliákkal – akkor a helyiség máris puha otthonossággal, kényelemmel lesz teli.
Ám az ilyen tereknél arra kiemelten ügyeljünk, hogy a sötétebb fa tónusaival berendezett, illetve dekorált helyiségek esetében nagyon lényeges a világosság megteremtése: fontos a lakás tájolása is a beeső napfény szempontjából, és elengedhetetlen a jól megtervezett világítás és a megfelelő számú, irányú fényforrás. Az ilyen helyiségek ugyanis kiemelten sok fényt, okos, hozzáértő fénytervezést igényelnek. Ha ezt szem előtt tartjuk, akkor a sötétebb tónusú fa – a látványos világítással ötvözve – gyönyörű, természetes melegséget visz otthonunkba anélkül, hogy látványában beszűkítené a teret.

EGGER fa mintázatú parafa padló
Látványos, fa mintázatú parafa padló az EGGER legújabb kollekcióiból
Fotó: EGGER

Egyszerű, letisztult formák, fémből készült bútorok
Az egyszerűség, a letisztult vonalak és formák másik irányzata. A geometrikus, letisztultan elegáns, kissé hajlított szögben való formatervezés ma igen magas értéket képvisel a belsőépítészetben. A minimalista, skandináv és a csúcstechnológiájú, high-tech stílusoknál éppúgy, ahogy a modern-retro dizájnra is egyre nagyobb hatással lesznek a 2018-20-as évek belső térkialakításainak stílusos lehetőségei. A fémből készült bútorok mind gyönyörű megjelenést kölcsönöznek fával vagy bőrrel, esetleg puha, bársonyos kárpitokkal ötvözve. Ezek mind, egytől egyig eleganciát és páratlan luxust varázsolnak az ily módon berendezett trendi otthonokba, szalonokba, vagy irodai enteriőrökbe.

Trend az újrahasznosítás, és a letűnt korok jegyében
A régi és új anyagok együttes használatával, újszerű kombinálásával csodás tárgyak, sőt műalkotások is születnek ma már! A már néhány éve tartó, a 2018-as évben pedig még inkább felerősödő újrahasznosítás-projektek segítségével igazán újszerű, vonzó, egyedi bútorokat és műremekeket hozhatunk létre, melyek szoros összefüggésben állnak és összefonódnak a teremdíszítéssel, a színrendszerek kiegyensúlyozásával és az egyes, különböző textúrák összehangolásával. Újrahasznosított anyagok már a legtöbb, innovatív gyártó termékpalettáján is megjelennek, pl. sok padlóburkolat gyártó, bútorgyártó, vagy textilgyártó már most is alkalmazza ezt a trendet. Ráadásul olyan csodás termékek születnek így, környezettudatos módon, hogy a legtöbbről meg nem mondanánk, hogy ezek bizony újrahasznosított anyagokból készültek. Az újrahasznosítás mellett ugyanakkor divat a letűnő, régi korok látszatát keltő kopottas hatás, mely a legújabb termékeken is megjelenik, eredetiséget, újszerűséget hozva a látványba.

Újrahasznosított padló
Modern padlóburkolat újrahasznosított anyagokból, tudatosan kopott hatást megjelenítő felületkialakítással az EGGER legújabb kollekciójából Fotó: EGGER

Határtalan ötletek, magas fokú eredetiség – kevés pénzből
Újszerű formai megoldások, vagy éppen egyedi kontrasztok, színekben pompázó sajátos kombinációk találnak maguknak utat a már meglévő dekorációs kiegészítőinkkel. A kreatív és vonzó textúrák keverése, új témák, újfajta megoldások alkalmazása, az anyagok és a tárgyak újrahasznosítása, valamint az egészen olcsó ötletek beépítése otthonunk dekorálásába – mind-mind olyan trendek, melyek nem csupán díszítik, de stilizálják és személyre szabják a modern terek belsőépítészeti megoldásait – akár fillérekből is!

Geometrtikus bútorfal
Ötletes, játékos bútorfal, egyszerű anyagokból, geometrikus elemekből
Fotó: Decorola

Egyedi asztalosmunkák a belső terekben
A faipari munkák, egyedileg megtervezett és legyártott asztalos munkák és bútorok minden esetben fejlesztik a belsőépítészeti ötleteket, a szobák egyediségét, személyre szabható, kényelmes és akár fényűző belső teret teremtenek. A befejezetlen keretek bennük látványos szobanövényekkel például igazán harmonikus külsőt kölcsönöznek egy-egy szobának, vagy szoba részletnek, és új irányt vihetnek a környezetbarát díszítési ötleteink tárházába.
Eredeti, nemes anyagok vonzásában: fa, kerámia, üveg, és fém minden mennyiségben!
A terrakotta burkolólapok, kerámia vázák, hangsúlyos látványelemként szolgáló szobai dekorációk ma mind-mind a modern művészet szinonimái. A fényes cserépminták, az üveg és a fém részletek, vagy a különböző anyagokból összekombinált elemek 2018-ban fényűzően elegáns lakásbelsőt, belső tereket hoznak létre. A fémből készült bútorok, képkeretek, világítótestek, fali panelek a modern háztartási gépeinkkel együtt egészen exkluzív és fényűző tereket adnak ki, egymással tökéletes összhangban.

Üveg, fa és márvány nappali kompozíció
Az egyedi tervezés az anyagpaletta kiválasztásával kezdődik – az üveg, a fém, a márvány konstrukciók napjainkban igen népszerűek Fotó: Interiorzine

Bőr, fa és természetes kövek együttes alkalmazása
A modern bútorok stílusos elemei nem csak a bőrből készült kárpitok, hanem azok a kiemelt, különleges részletek is, mint, a polctartók, a kézzel készített bőrvirágok és a falfestmények. A márvány, a gránit és a természetes kövek alkalmazása továbbra is az egyik legelterjedtebb lakberendezési trend marad. Ha pedig mindezt fával, bőrrel, illetve ezekből készült mutatós részletekkel ötvözzük, még különlegesebb hatást és izgalmasan eredeti, melegséget árasztó otthont, tereket érhetünk el. A geometrikus minták és lenyomatok, a különbözőképpen formatervezett és faragott elemek a lehető legjobb ötletek, amiket természetes kőből, fából vagy éppen bőrből alkalmazhatunk, hiszen egyszerre modern, kifinomult és eredeti lesz így a látvány!

Természetes fa a nappaliban
Természetes fából készült barna árnyalatú, modern nappali bútorok fából készült falpanelekkel
Fotó: Lushome

Élénk színek alkalmazása – kis mennyiségben
A japán és skandináv stílus fúziója semleges palettát és friss, erőteljes, de csak minimálisan alkalmazott színeket igényel. Az élénk árnyalatokkal hangsúlyossá tett aprócska részletek, jó helyen alkalmazva fókuszt visznek a térbe, ahol az egyébként egészen visszafogott színvilágot képviselő modern belső terek egyszerre hatnak ránk megnyugtatóan és serkentően. Az ily módon megtervezett és kialakított belső terek tágak, kényelmesek, energikusak, ugyanakkor fényűzők is egyszerre!

Sötét belső tér élénk kiegészítőkkel
Otthonos belső tér sötét árnyalatokkal, és élénk narancs, aprócska díszpárnákkal – melyek hangsúlyt és kiemelt fókuszpontot adnak az enteriőrnek Fotó: Lushome

Sok nemes érték, számtalan kiváló irányzat jön tehát az idei évben, mely a következő időszakban az előrejelzések szerint még tovább erősödik, folytatódik majd. Itt az idő tehát megújulni, változni, letisztulni, vagy éppen felfrissülni: válasszuk bármelyiket is, a Yellow Group hozzáértő, kreatív tervező és kivitelező csapatára bizton számíthat az Újévben is!