Konyha
15
jan

Konyhatípusok, konyha elrendezések ízlésre és méretre szabva – I. rész

Korábbi bejegyzésünkből már megismerhették az egyes konyhatípusokat, érintőlegesen szó esett az egyenes, egysoros konyháról, a kétsoros konyháról, a konyhaszigetről, a sarokkonyháról, vagyis az L, majd az U, a G alakú konyhaelrendezésekről. Ígéretünkhöz híven, most ezeket mutatjuk be részletesebben. Konyhai sorozatunk első részében egy egyszerű, de nagyszerű megoldást, az egyenes, egysoros konyhatípust mutatjuk be. Leginkább annak tükrében, hogy mely helyzetekben lehet ideális, sőt olykor a tér megmentője az egysoros konyha!

Amikor konyhát tervezünk, nyilván meghatározó szempont lesz a méret, ám éppolyan lényeges a konyha terének alakzata, formája is. Bizonyos terek például csak a sarokkonyhát engedik meg, míg egy szűkebb, hosszúkás térben a legjobb elrendezés az egysoros konyha lesz.
Az azonban tény, hogy minden esetben érdemes figyelembe venni a hely sajátos adottságait, hogy a megfelelő munkaterületeket és munkaháromszöget ki tudjuk alakítani, hiszen mind a túl szűk, mind pedig a túl tágas tér is rosszul elhelyezett zónákat eredményezhet, ahol vagy a hely szűkössége miatt idegeskedünk, vagy a túl tágas felületekből adódó, fölösleges ide-oda rohangálás miatt a szükségesnél jobban elfáradunk majd.

Optimális konyhapult hossz
Az sem jó, ha túl hosszúra hagyjuk a konyhai munkapult felületét: érdemes betartanunk az optimális arányokat, a kellemes munkaháromszöget

Az ideális elrendezés mellett tehát az ideális távolságokat, méreteket is fontos alapul vennünk a tervezéskor! Ehhez jó, ha az egyes pontokat úgy helyezzük el, hogy azok ne legyenek se túl közel, se pedig túl távol egymástól, hogy ne kelljen majd fölöslegesen sokat menni a konyhában. Ideális távolság lehet a 90 cm az egyes zónák között, ám a vonalak hosszának, összes távolságának a 6 métert nem ajánlott meghaladnia. Ha túl kicsi a konyhánk, vagy éppen szűk, akkor a legjobb megoldás az egyenes, egysoros konyha!
Az egyenes, egysoros konyha annyit tesz, hogy egyetlen hosszú sorban helyezkednek el itt a beépített szekrények, a főző, sütő, és tároló funkciókat ellátó egységekkel.
Vagyis, ez egy hosszúkás elrendezési forma, ahol valamennyi bútorelem, háztartási gép, csak az egyik falon, a helyiség egyik oldalát elfoglalva sorban, szorosan egymás mellé elhelyezve követi egymást.

Hogyan ne legyen egyhangú a látvány?

Az egysoros konyha egyformaságát van, aki kedveli, van, aki unalmasnak érzi. Hogy ne legyen egyhangú, az egyforma konyhaszekrény ajtók helyett választhatunk különböző színű vagy felületű, változatos megoldásokat, esetleg itt-ott egy-egy nyitott, vagy matt üveges polccal, polcba rejtett dekorvilágítással hangulatosabbá, változatosabbá, egyedivé tehetjük a konyhánk megjelenését, de a változatos magasságú elemek, vagy polcok közbeiktatása is izgalmassá teheti.
Hátránya talán a kevesebb tároló hely, így nagy családok, gyakran főzők számára nem mindig ajánlott, ám ha a helyiség adottságai ezt az elrendezési módot engedik csak meg, akkor akár még többet is kihozhatunk belőle, mint gondolnánk!

Egysoros konyha
Az egysoros konyha egyhangúságát kellemesen megtörhetjük a frontok színeinek, textúráinak váltakozásával, vagy a dekoratív világításokkal, nyitott polcokkal.

Mik az ideális méretek az egysoros konyha elrendezésénél?

Célszerű, ha legalább 3 méter hosszúra tervezzük a területet, ahol a hűtő, a mosogató tálca, mosogatógép, illetve a tűzhely mellett még legalább egy szabadon használható munkapult felületet is meghagyunk. 5 méternél hosszabbra tervezett egysoros konyhában azonban már ergonómiailag nem lesz kényelmes a munka, a túl sok üresjárat, túl hosszú felületek fölösleges időt, fáradságot eredményezhet majd a konyhai munkánk során.
A legoptimálisabb, legkényelmesebb a közlekedés, ha a legalább 180 cm széles helyiségben 100 cm lesz a közlekedő út, és 60 cm a bútor mélység.
Az egysoros konyhát van, aki kedveli, van, aki nem – az azonban tény, hogy számos olyan eset van, amikor ez az egyszerű és nagyszerű elrendezési mód lesz a legpraktikusabb, vagy a legjobban kivitelezhető?
Mit tud az egysoros konyha, mikor érdemes ezt a konyha elrendezést választanunk?

1. Túl kicsi, keskeny a helyiség?

Akkor itt egyértelműen az egysoros, egyenes típusú konyha kialakítása lehet a legjobb megoldás! Itt a munkaháromszög is egyetlen sorra koncentrálódik, viszont gyors és hatékony lehet itt a munkavégzés, ha a konyhai termékeink és kiegészítőink helyét is ügyesen megtaláljuk benne.
Az ideális elrendezést és távolságot az úgynevezett munkaháromszöggel biztosíthatjuk, mely három képzeletbeli zónát köt össze: a tárolás (hűtő illetve konyhaszekrények), az előkészítés (szabad munkapult illetve a mosogató területe), illetve a főzés-sütés (főzőlap illetve a sütő) területei.

2. Minimál otthont, letisztult összképet szeretne megvalósítani?

Akkor szintén az egysoros konyhát javasoljuk, melyre a lakberendezők azt szokták mondani: „A kicsik megmentője, a nagyok példaképe”. A nagyobb méretű konyhákban, de főleg az egylégterű otthonok amerikai konyhás megoldásainál mutatós, dekoratív, és még tágasabb, letisztultabb enteriőrt eredményező megoldás lehet.

Egysoros minimál konyha
A szép, minimál enteriőr, egysoros konyhával még légiesebb, tágasabb összképet ad

Erre mi sem jobb bizonyíték, mint hogy tágas családi házakban is egyre többen választják! Ahhoz viszont, hogy a szép összképet semmi se rontsa majd el, nem elég csupán a minimál elrendezésre ügyelni, a bútorok stílusos összképe, a jó anyagválasztás éppilyen fontos.

3. Keskeny a konyha? Nincs is jobb választás az egysoros konyhatípusnál!

Akár panelkonyhánk van, akár csak egy olyan lakást vettünk, ahol szűkre, keskenyre szabták a konyha méretét – mindenképpen az egysoros konyhát javasoljuk. Itt ugyanis nem célszerű egynél több falat is beépíteni, telezsúfolni bútorokkal, hiszen azzal csak még inkább összenyomnánk a teret. Érdemes tehát ebben az esetben még a legapróbb négyzetcentimétereket is jól kihasználni, melyben egy szépen beépített kamraszekrény, a tágas, polcok és fiókrendezők is nagy segítségünkre lehetnek.

4. Szabálytalan alakú konyha?

Nem biztos, hogy a szűk, kisméretű konyha a legrosszabb, van, amikor a helyiség szabálytalan alakja okoz bosszúságot! A kedvezőtlen falformák – mint egy tetőtéri ferde sík, vagy akár a rossz irányba nyíló ablakok, ajtók, vagy a rosszul elhelyezett fűtőtestek – azok, melyek megnehezítik a konyha berendezés ideális kialakítását, megtervezését.

Egysoros konyha szűk helyen
Szűk konyhai enteriőrben, vagy kedvezőtlen alakú konyha esetén az egysoros konyhai elrendezés a lehető legjobb választás!

Azonban a jó hírünk, hogy kevés, ám jól elhelyezett bútorral kihozhatjuk a maximumot még egy ilyen helyiségből is! Az egyenes, egy szekrénysorból álló konyhát is kialakíthatjuk praktikusan nyíló szekrényajtókkal a felső szekrénysoron, vagy teljes kihúzású sarok fiókokat betervezve még több, és jobban hozzáférhető tároló helyet kaphatunk, aminek köszönhetően még akár egy étkező asztalnak is marad majd hely, hogy egy hangulatos étkezős konyha megoldást alakíthassunk ki…

5. Sietős, dolgozó háziasszony lévén, Önnek is az időből van a legkevesebb?

Konyhai tárolás, fiókok, tárolók
A jól szervezett rendszer, a praktikus fiókok, tárolók, mindig megkönnyítik a munkát

Nos, manapság szinte mindannyian így vagyunk ezzel, ám sokszor éppen azáltal, hogy egy sorban, közel egymáshoz helyezkednek el az egyes munkafázisok területei, éppen a munkafolyamataink felgyorsítását eredményezheti. Mivel egy ilyen elrendezésben muszáj lesz bizonyos zónákat alapvető távolságra elhelyezni egymástól, így különösen fontos, hogy a legszorosabban összefüggő munkafolyamatok pedig egymáshoz közel kapjanak majd helyet. Praktikus lehet a munkavégzés tehát, ha jól osztjuk be, jól rendezzük el a rendelkezésünkre álló területet!

Például az előkészítés területét, ahol a legtöbb munkafolyamatot végezzük a konyhában, célszerű a mosogatás és a főzés zónája közé elhelyezni, vagyis a főzőlap és a mosogató között legyen egy üresen hagyott munkapult. A tárolásra szolgáló bútorok pedig maradhatnak a sarokban, vagy a széleken – így egyrészt nem lesznek majd útban, másrészt pedig a tálalás is közelebb esik majd a tűzhelyhez, s ezzel még több fölösleges kört kiiktathatunk.

6. Kis költségvetésű a felújításra szánt büdzsé?

Akkor a konyhát illetően még spórolhatunk is az egysoros konyhával! Hiszen azon túl, hogy az egysoros konyhákba tervezett bútorok megtervezése és legyártatása is olcsóbb, sőt mi több, ilyen bútorelrendezéseket akár készen is vásárolhatunk – a legnagyobb előnye mégis, hogy ennél az elrendezésnél minden vezeték egy oldalon kap majd helyet, és a csempézés szempontjából is, így a konyhának csupán az egyik oldalát kell csak csempézni, illetve akár egy drágább, fényűző, glamour csempét is választhatunk – hiszen, ha mennyiségét illetően kevesebb kell majd belőle, akár ezt is megengedhetjük magunknak…

Konyhai mozaik csempe
Az egysoros konyhánál a szükséges csempemennyiség is kevesebb, így akár egy ilyen gyönyörű mozaikkal is feldobhatjuk a helyiség hangulatát!

Így mind a bútor anyagokon, mind a villanyszerelési munkákon, mind pedig a burkolatokon és burkolási munka idején is spórolhatunk. Később pedig, ha mégis kevésnek bizonyul a kezdetben kialakított egysoros konyhánk, még mindig kiegészíthetjük – ha van annyi helyünk – egy konyhaszigettel, vagy egy szemben elhelyezkedő, második sorral. Ezzel akkor már egy kétsoros konyhát kaphatunk.

Konyhasziget, tároló kamra
Egysoros konyha, konyhaszigettel és egy ötletes tálaló kamrával kiegészítve

Ezekről majd a legközelebbi bejegyzésünkben lesz majd szó – ha a konyhaszigetre, vagy a kétsoros konyhára kíváncsiak, kövessék majd figyelemmel a Yellow Group blogját legközelebb is, de ha már most lenne kérdésük, akkor pedig forduljanak hozzánk bizalommal elérhetőségeinken!