Bioetanol kandalló
18
dec

Vigyünk melegséget otthonunkba egy hangulatos kandallóval!

Ilyenkor jön csak el igazán a kandallók ideje! Igazán hangulatos tud lenni ugyanis egy szobában parázsló, vagy pislákoló tűz fénye, mely kellemesen otthonos, télies hangulatán túl még olykor jelentős, valódi melegséggel is megajándékozza az otthon lakóit. De milyen kandalló is illik egy elegáns, modern enteriőrbe?

Honnan ered a kandallók története? Tekintsünk vissza egészen régre, hiszen a mai értelemben vett kandallók az őskorból származnak, már akkoriban kezdtek kialakulni. Gondoljunk csak az ősember barlangjára, vagy a kunyhója közelében meggyújtott tűzre, mely biztosította számára a meleget, miközben ételeit is a tűz parazsánál sütötte finomra.

Ehhez egy 40 cm körüli gödröt ásott ki, melyet kövekkel rakott körbe, a füst pedig a kunyhó tetején hagyott nyíláson át távozhatott.

A padlófűtés a görögöknél jelent meg először, a focus – azaz a családi tűzhely pedig a rómaiak idejéhez kötődik…

A szó mai értemében vett kandallókkal Nyugat-Európában, a 13-14. századi kastélyokban találkozhattunk először. Ezek a nyitott kandallók még egészen minimális hőt adtak le, és inkább a presztízs értékük, mint a fűtőértékük volt az, amely miatt kedveltek voltak.

A középkorban már aztán egyre nagyobb formaválasztékban jelentek meg mind a kandallók, mind pedig a cserépkályhák.

A huszadik század végétől a kandalló kultúrája erőteljesebb fejlődésnek indult immár a polgári rétegek köreiben is. Franciaországban az 1970-es évektől kezdték el gyártani a mai napig legismertebb kandalló fajtát, a zárt öntvény kandalló tűztereket…

Kandallótűz
A tűz tehát már egészen az őskortól kezdve része az ember életének, nélkülözhetetlen szerepet tölt be mindennapjainkban

Szerkezetüket tekintve többféle kandalló típus is létezik. Az épített, hagyományos, ún. samott tűzteres kandallók külseje és belső tere is kerámia, illetve egyéb építőanyagokból készül, ajtó nélkül. Később kialakultak a zárt tűzteres kandallók, majd a nyitott tűzteres, és legvégül pedig a modern, bioetanol kandallók. Természetesen mindegyiknek megvannak a maguk előnyei és hátrányai – így aki kandallót tervez otthonába, bizony sokszor komoly dilemmába ütközik: milyen kandallót is vegyünk? Ha modern, mai igényekhez illő, esetleg egy szép, letisztult, minimál otthonunk van, akkor milyen kandallót érdemes választanunk?

Nos, először is azt kell eldöntenünk, hogy valódi kandallót szeretnénk-e, magas fűtőértékkel, mely a téli fűtésünket is biztosítja egyúttal – vagy inkább a látványos, modern hangulatot árasztó elektromos kandalló volna-e a kedvünkre való?

A valódi kandallók az igazi tűzteres kandallók, őket leginkább az igazi meleg érzetük miatt szeretjük.

Rusztikus kandalló
A hagyományos, tűzteres, rusztikus kandallók adnak igazán meleget – ám ezek beépítése nem mindenhol lehetséges
Fotó: Fall Sawings

A hagyományos vízteres kandalók árban még ugyan drágák, de egyre nagyobb ma már a választék: vannak már például sarokkandallók is! Ezekkel nagyon különleges enteriőrmegoldásokat, egyedi hangulatot érhetünk el.

Ha valaki kandallót szeretne, amely tűzteres, olyan, ami tartalmazza az öntvényt, az üveget – meg tudjuk számára valósítani! Természetesen nagyon ügyelve annak szabályaira, betartva az előírásokat – de mindent, minden elemet, részletet meg lehet tervezni hozzá. Legyen-e például határoló rekesz? Hová szeretnénk elhelyezni? Jó ötlet például kandalót elhelyezni egy elválasztó falba, például a nappali és étkező, vagy a nappali és a konyha közé. Bármilyen anyagba be tudjuk helyezni, akár gipszkartonba, gipszkarton válaszfalakba is – meséli Patrik – csak itt fontos kihangsúlyozni, hogy ilyenkor speciális kartonnal kell dolgoznunk.

Vauni kandalló
Igényes referenciamunka a Yelow Group csapatától – a képen egy egyedileg beépített VAUNI kandalló látható
Fotó: Yellow Group

Külön tűzterek is kaphatók hozzá, lehet akár három oldalú is, szóval a lehetőségek nagyon sokfélék. A tűztér zártsága szerint megkülönböztetünk zárt vagy nyitott kandallókat is, a fűtőanyag szerint pedig szintén csoportosíthatjuk őket: lehet fatüzeléses (illetve barnaszén tüzeléses), pellettüzeléses, gáztüzeléses, elektromos kandalló, és a manapság egyre népszerűbb bioetanol tüzelésű kandallók is.

Modern gömbkandalló
Gyönyörű, modern, mégis otthonosan meleg: az álomszép modern bioetanol kandallókkal kivételes atmoszférát teremthetünk.
Fotós: VAUNI

Ezeket akkor szoktuk javasolni, ha a megrendelőink inkább letisztultabbat szeretnének – ám egy ilyen típusnak a beszerelése is jóval egyszerűbb! Persze, az ár sem utolsó, ami miatt egyre népszerűbb lesz a bioetanol kandalló. Itt ugyanis magát a tartályt kell megvenni, a bioetanol tartályt, amely bírja a hőt.

A Vauni Houzz-díjas kandallóinak – melyekkel mi is szívesen dolgozunk – nagy előnye, hogy bárhol elhelyezhetőek. A GLOBE típusokkal akár egészen egyszerű dolgunk is lehet: elég csak meggyújtanunk a tüzet, és élvezni a meleg vöröslő parázs adta kivételes hangulatot.

Vauni Edge kandalló
A VAUNI Edge típusú modern bioetanol kandallóival könnyedén teremthetünk letisztult szépséget, otthonos melegséget a minimal terekben is!
Fotós: VAUNI

Ezzel szemben, a hagyományos kandallónál komoly előírásokat kell betartani, nem mindegy például a kürtő megfelelő átmérője, ahogyan a kandalló szellőzőrendszerének is maradéktalanul meg kell felelnie a szabványoknak. Egy ilyen típusú kandallónak pedig leginkább a kertes családi házakban van leginkább létjogosultsága, lévén, hogy a faanyagot folyamatosan kell biztosítani a kandalló üzemeltetéséhez.

Lakásokba pedig kiváló alternatíva a bioetanol, a különleges, egyedi hangulata miatt. Ezeknek is van persze némi fűtőértéke – akár 3 kilowattos is – de azért azt tudni kell, hogy a hagyományos kandallótól ezeknek a fűtőértéke messze elmarad…modern lakásokban viszont remek hangulatot, szépséget és letisztultságot vihetünk be a térbe, akár egészen egyedi, eredeti tervezéssel, igényesen kivitelezve.

Vauni Divider bioetanol kandalló
Elképesztő dizájn, finom, áttetsző és letisztult – ma már szinte semmi sem lehetetlen…
Fotós: VAUNI

Ön is kedvet kapott egy szép, letisztult, modern bioetanol kandalló beépítéséhez otthonába? Akkor forduljon hozzánk, a Yellow Group csapatához bizalommal!

Ez a cikk a Yellow Group médiapartnere, az A Mi Otthonunk magazin online Hírek&Újdonságok rovatában is megjelent, 2017. decemberében.