Modern konyhabútor az EGGER dekoratív bútorfrontjaival
11
dec

Konyhadesign és konyhaergonómia

A konyha az egyik legkényesebb terület a lakberendezés, a belsőépítészet terén. Hiszen itt készülnek ételeink, itt gyűlik össze a család, a barátok, és ez az a terület, aminél talán a legbosszantóbb, ha rosszul eltalált tervek szerint lett kialakítva. Az ergonomikus, praktikus konyha elrendezés tehát a jó konyha, a jó otthon egyik legsarkalatosabb kérdése. De mitől lesz jó egy konyhabútor? Milyen a jó konyha-ergonómia?

Mindenekelőtt, hogy ezt az alapvető kérdést megválaszoljuk, először is tisztában kell lennünk azzal, hogy mit is jelent maga a szó: konyha ergonómia?

Konyha ergonómia
Ergonómia a konyhában? Nem ördöngösség, csupán a felhasználók kényelmét kell szem előtt tartanunk

Az ergonómia – a konyhában – az egyes munkafolyamatok, munkafázisok optimalizálását jelenti. Azt, amikor egy eszközt, berendezést, vagy teszem azt – a bútort – úgy alakítunk ki, hogy az igazodjon használójához, és számára a legkényelmesebb, legkézenfekvőbb megoldást tudja nyújtani, megkönnyítve az általa végzendő folyamatot, munkafázist.

Amikor új konyhánkat tervezzük éppen kialakítani, akkor tehát célszerű az egyes elemeket úgy elhelyezni, és azok méretét, formai kialakítását oly módon összhangba hozni, hogy ezek összessége majd a lehető legjobban kézre álljon nekünk, és megkönnyítse mind a főzési, mind pedig az előkészítési folyamatainkat. Ergo, igazodjon hozzánk, a mi méreteinkhez, és a mi főzési és tálalási ritmusunkhoz, szokásainkhoz.

Konyha ergonómia
A praktikus konyha elrendezés, ideális konyha ergonómia mindig a mi főzési ritmusunkhoz, egyéni méreteinkhez igazodik

Persze, mindenekelőtt a mi konyhánk adottságai és méretei lesznek majd a döntőek abban is, hogy mekkora, milyen tágas, milyen széles illetve magas legyen majd az új konyhabútorunk. A főzési szokásaink, illetve az is meghatározó lesz majd, hogy étkezős konyhát szeretnénk-e kialakítani – azaz, az étkező asztal is a konyhában kapjon-e majd helyet – vagy egybefüggő közösségi blokkot, úgynevezett amerikai típusú konyhát szeretnénk-e?

Amerikai konyha
Amerikai típusú konyha, ahol a konyha egy nagyobb, nyitott légtérben kapott helyet a nappalival

Természetesen mindegyiknek megvan a maga előnye, ahogyan a hátrányai is – ezt célszerű a család egyéni életmódjához, szokásaihoz mérten tervezni és alakítani, persze, a lakásunk, házunk adottságai is nagyban befolyásolhatják.

Konyhánk bútorának és gépeinek elrendezése különböző alakzatokban kaphat helyet. A leggyakoribb típusok – helytől és elrendezéstől függően – az alábbiak:
Egyenes konyhát akkor szoktunk javasolni, amikor kisebb hely áll a rendelkezésünkre, vagy egy hosszú, egyenes falrészt tervezünk leválasztani a nappaliból, és nem szeretnénk az értékes nappali teréből túl sok helyet elvenni.

Egyenes konyha
Dekoratív, kisebb helyet igényel az egyenes konyhablokk – ám ezzel szemben a tároló felületek száma is kevesebb

Szintén összevont közösségi terekbe, amerikai típusú konyha és nappali blokkokba, esetleg tetőtéri kislakásokba ajánlhatunk még L alakú, más néven sarokkonyhákat is, melyek szépen, diszkréten fogják össze a konyhai műveleteket, mintegy átölelve, keretbe foglalva a tágasabb, nyitottabb nappali és közösségi zónát.

L alakú sarokkonyha
L alakú sarokkonyha és nappali, kellemes földszínekben – A Yellow Group egyik szép referencia munkája
FOTÓ: Yellow Gruop

U alakú vagy G alakú konyhát nagyobb, tágasabb rendelkezésre álló hely esetén szoktunk kiépíteni, illetve olyan családoknak, háziaknak javasoljuk, ahol a családtagok gyakrabban főznek otthon, vagy gyakran főznek több személyre, és fontos, hogy mindennek elegendő helye legyen.

U alakú konyha
Az U vagy G alakú konyhákat a nagyobb férőhelyet igénylő, vagy a rendszeresen és gyakran főző nagycsaládok számára ajánljuk

Divatosak s dekoratívak lehetnek a konyhaszigetes megoldások is, melyekkel azt is biztosíthatjuk, hogy az éppen főző személy ne fordítson hátat a nappaliban beszélgető társaságnak, vagy jobban rálásson az éppen játszadozó csemetékre.

Ha nem szeretnénk, nem is muszáj bele főző vagy sütő berendezést tenni, lehet egész egyszerűen csak egy bortároló, tálaló funkciója, de akár egy kisebb mini étkezőrész, étkezőpult is helyet kaphat itt. Az mindenesetre biztos, hogy kiváló térelválasztóként is működhet bármilyen funkciót betöltő konyhasziget a konyha és a nappali tere között…

Konyha és nappali
Kellemesen kialakított nappali és konyha zóna, melyeket egy kisebb kétszemélyes étkezőpult választ el egymástól, a Yellow Group egyik referencia munkája
FOTÓ: Yellow Group

Számtalan opció, megoldás létezik tehát, és mindegyik személyre szabható!

Ám egy dolog mindegyik konyha elrendezés, konyha tervezés alapja kell, legyen – ez pedig a praktikus, kényelmes, funkcióknak megfelelő sorrendben történő kialakítás!
Ergonómiai szempontból az ideálisan megtervezett konyha, ahol minden egyes eszköz egy helyben állva, karnyújtásnyira elérhető. Ez persze csak abban az esetben volna lehetséges, ha a konyhánk kör alakú lenne, ám ez belsőépítészeti szempontból nem éppen könnyen kivitelezhető megoldás…

Ennél pedig vannak észszerűbb, könnyebben betartható irányelvek is, ami az optimális konyhát illeti.

Ezek egyike a méretre, a konyhabútor méreteire irányul. Az új konyhaszekrényt próbáljuk meg leendő tulajdonosa, illetve használója testi adottságaihoz, méreteihez igazítani.

Pultos konyha
Nagyon lényeges a konyhabútor mérete, és a hozzánk igazított arányai!

A konyhapult lapja -, és a vele azonos szinten elhelyezkedő főzőlap, illetve a mosogató tálca – ideális esetben az előtte álló háziasszony könyöke alatt, körülbelül 15 centire legyen, hiszen így lehet majd a legkényelmesebben dolgozni ott behajlított kézzel. (Ha ennél magasabbra tesszük, akkor az illetőnek túlságosan be kell majd hajlítania a karját, – ha pedig alacsonyabbra, akkor az illető karjának lógnia kell, ami szintén nem lesz kényelmes.)

Hasonló elvek mentén haladva, a konyhaszekrény felső szekrénysorát is úgy érdemes elhelyeznünk, hogy ne legyen túl magas, akkor sem, amikor a legfelső polcról szeretne majd a konyha használója levenni egy edényt a főzéshez vagy a tálaláshoz. Ezt akkor érhetjük el, ha a felső szekrény alja nem kerül az illető szemmagassága fölé.

Konyhai felső szekrény magassága
A felső konyhaszekrény magasságára és nyitási irányára fokozottan érdemes ügyelni a balesetmentes, kényelmes használat érdekében

Amikor felső szekrényt tervezünk, érdemes az ajtók nyílási irányát, és magát a nyitási technikát is jól eltalálni. Egyre népszerűbbek manapság például a felfelé nyíló szekrények, éppen a kényelmes használatunk miatt – hiszen épp azért, mert felfelé nyílnak, nem fogjuk beverni az esetlegesen nyitva hagyott ajtó sarkába a fejünket. Ha mégsem szeretne a tulajdonos felfelé nyílót, akkor hagyományos, oldalra nyíló ajtókat is választhat, ám azok holt tere fontos, hogy ne legyen nagyobb 30 centinél.

És ha már a centiknél tartunk, akkor érdemes megemlíteni az úgynevezett konyhaháromszöget vagy más nevén bázisháromszöget, melyet a hűtő, a mosogató, a tűzhely, illetve a közéjük ékelt munkapultok alkotnak.

Ha ez a hármas blokk megfelelően van elrendezve, akkor válnak igazán optimálissá, hatékonnyá a sütés, illetve a főzés munkafolyamatai – melynek mind a tárolás (hűtő); mind a mosogatás (mosogató és szárító) mind pedig az előkészítés (szabad felületek, konyhapult) is ugyanolyan szerves részét képezik.

Konyhaháromszög
Az ideális konyhaháromszög vagy bázisháromszög jól látható részei egy szép konyhabútorba ágyazva

Többnyire a hűtőnél indulnak a folyamatok, hiszen innen vesszük ki az elkészíteni kívánt húsokat, zöldségeket, tejtermékeket, amiket aztán megtisztítunk – vagyis a következő fontos állomás a mosogató. Közte az előkészítésre váró munkapult következik, végül pedig a sütő vagy a főzőlap.

És természetesen az sem mindegy ebben a praktikusan felépített folyamatrendszerben, hogy éppen jobb – avagy bal kezesek vagyunk-e?

Ha balkezes fogja használni a konyhát, akkor az egész folyamatnak balról jobbra célszerű haladnia, vagyis a hűtő-mosogató-tűzhely, illetve főzőlap funkciókat balról jobbra helyezzük el. Ha pedig jobbkezesek vagyunk, akkor épp az ellenkező irány lesz a jó, jobbról balra haladnak majd a folyamatok.

Természetesen célszerű lesz majd a bázisháromszöget közbe ékelt munkapultokkal is kiegészíteni, ahol az előkészítő folyamatokat elvégezhetjük, azonban arra ügyeljünk, hogy ezek a felületek ne legyenek túl nagyok, ne kelljen túl hosszú utat megtennünk egyik fázistól a másikig, mert az már kényelmetlenné válhat. Ideális esetben 30 illetve 120 cm közé esik a konyhapult hosszának mérete, 60 illetve 90 cm közé a hűtő és a mosogató közötti blokk, míg a mosogató és a főzőlap közötti terület nagyjából egy méter.

Konyhapult
A konyhapult, a konyhai előkészítő felületek és a tálaló sziget is szerves részét képezik egy jó konyhának

A jól kialakított konyha elrendezés tehát biztosítja majd számunkra, hogy a szakácsnak ne kelljen feleslegesen forgolódnia, felesleges köröket megtennie munka közben, így gyorsabban, hatékonyabban tudnak majd haladni a folyamatok.

Egy jó konyha ergonómia szerint kialakított konyhabútor tehát praktikus, kényelmes és nem utolsó sorban időt takarít meg számunkra, amit majd a családunkkal, vagy vendégeinkkel tölthetünk el…

Étkezős konyha
Főzés, elkészítés és tárolás és végül az étkezések kényelme! Ha mindezek a folyamatok gyorsan és flottul működnek, akkor lesz igazán élvezet a konyhában töltött idő is…

Akik szeretnének még ennél is jobban belemélyedni az egyes konyhai elrendezések, alakzatok és formák rejtelmeibe, jobban átgondolni, átlátni, hogy melyik konyhatípus, melyik alakzatban történő elrendezés lenne számára legideálisabb, és miért, illetve melyiknek mik az előnyei, és milyen irányokat érdemes követni az egyes elrendezésekhez – akkor kövessék figyelemmel blogunkat, mert konyha sorozatunkban hamarosan kitérünk valamennyire bővebben!