Bútoraink felületeivel kiválóan alakíthatjuk, változtathatjuk, dekorálhatjuk a teret
06
nov

Anyagok, textúrák, hangulatok a térben IV. rész

Különlegesen szép, újszerű textúrák és anyagok belső tereinkben természetesen nem csak a nagyobb felületeken – mint a padlón és a falakon – jelenhetnek meg, hanem bútoraink külső frontjai, kívülről is látható, megjelenő felületei éppúgy beszédesek lehetnek. Nézzük, mik ma egy modern, kortárs enteriőr legjellemzőbb anyagai és felületei bútorfronton!

Természetesen készülnek még ugyanúgy ma is bútorok – és a hozzájuk szorosan kapcsolódó frontok – fából, természetes nemes fából, ám egyre gyakoribbak a fához olykor megtévesztésig hasonlító bútorlapok.

A mai gyártók innovatív technológiáinak és a tervezők egyedi fantáziájának köszönhetően számtalan gyönyörű felületben rendelhetünk, készíttethetünk manapság egyedi bútorokat, bútorelemeket. Ezek pedig az eredeti, tárolási és rendezési funkciójukon túl éppen úgy hordoznak egy afféle másodlagos funkciót: ez pedig a dekoráció, otthonunk esztétikai egységének és harmóniájának megteremtése – ami – valljuk be – nem is annyira másodlagos.

Elvégre mindenki szereti maga körül a szépet, és egyre gyakoribb a természetes, vagy azt megközelítő, kellemes, meleg hatású felületek megjelenése.

 Az EGGER bútorfrontokkal természetes megjelenésű, esztétikus, egyedi bútorokat tervezhetünk és alakíthatunk ki Fotó: EGGER
Az EGGER bútorfrontokkal természetes megjelenésű, esztétikus, egyedi bútorokat tervezhetünk és alakíthatunk ki
Fotó: EGGER

Különösen a városi emberre jellemző, hogy egyre inkább bevinné a természetet otthonába, lakókörnyezetébe is, hiszen egy mai urbánus városlakónak sajnos egyre kevesebb ideje jut a valódi természetben elidőzni, és magába szívni annak szépségeit.

Éppen ezért, nem véletlenül a legnépszerűbbek a fahatású textúrák és felületek bútorainkon is. Erre az EGGER bútorlapjai tökéletes alternatívát nyújtanak, hiszen a minőségi anyagmegoldás és a megfizethető ár mellett a felületek is gyönyörűek és rendkívül változatosak.

Számtalan színű, árnyalatú, erezetű és fényhatású dekor felület közül tudunk itt választani, melyekhez a gyártó remek színmintát is biztosít, így akár ügyfeleink otthonukban is megnézhetik, a tapéta vagy a csempe mintájához igazíthatják az új, leendő bútor anyagát és színét.

Az EGGER bútorlapok és frontok esetében számtalan dekorból, pontos színminta alapján választhatunk
Fotó: EGGER

Míg a textúrák közül a legnépszerűbb a fahatású, a fa erezetét, mintáját szépen visszadó megjelenés, addig az árnyalatokból a legtöbben a világosabbakat keresik. A világos fa hatású bútorfrontok időtlenek, kevésbé kötöttek, és mivel egy világos szín optikailag mindig tágabbá, nagyobbá varázsolja a teret -így nem véletlen a töretlen népszerűség.

Ma szinte a legtöbb lakás tervezett bútorainál az EGGER bútorlapokat, frontokat használják, hiszen szépségük mellett praktikusak is annyira, hogy bárhol a lakásban megállják a helyüket, még akár a fürdőszobában, fürdőszobai bútorként is alkalmazzuk már évek óta, és nem volt még rá panasz!

Persze, azért fontos tudni, hogy egy bútorlap- még ha bírja is a párát – nem lehet teljes mértékig vízálló, csupán nedvesség álló. Hiszen minden, amiben van bármennyi százalékban természetes fa, az 100%-ig vízálló sohasem lesz, ezért azt javasoljuk, hogy a fürdőszobabútorunk és a kád közé ilyenkor érdemes egy kádparavánt elhelyezni, hogy a közvetlenül kifröccsenő víz ne tudjon kárt tenni a szép bútorban.

Amikor egy-egy nagyobb felületű falrészt foglal el a bútorunk – például egy nagyobb konyhabútor – ott a homogén, túlságosan egynemű felületeken lehet könnyíteni. Például kombinálhatjuk a felületeket üvegajtós részekkel, melyek önmagukban is, de belülről megvilágítva pedig különösen szép, izgalmas összhatást eredményeznek, ráadásul könnyedebbé, szellősebbé válik tőlük a nagyobb, egyöntetű felület.

Üvegajtós blokkokkal oldhatjuk a túlzottan egynemű felületeket, ezek dekorációs célra is kiválóak
Fotó: EGGER

A bútorlapokból a fa hatású textúrák mellett nagyon keresettek még a magasfényű fehér felületű bútorlapok – mi ezek közül leginkább az Forest AGT termékeket alkalmazzuk. Gyönyörűek a fényes, fehér hatású felületek, hiszen a minimál terekbe szépen illeszkednek, leginkább azáltal, hogy fényes és világos felületeknek köszönhetően mondhatni duplán növelik a térhatást.

A minimál terek kedvelőinek, illetve azoknak szoktuk ezt a fajta megoldást ajánlani, akiket nem zavar például, hogy látszanak a bútor élei. Aki nem szeretné látni az élzárást, annak ideális lehet a festett magasfényű bútor, mert ez olyan minőségi és egyedi megoldást garantál, ahol nem látszódnak maguk az élek, az élzárás. A fényes frontok is több színben, árnyalatban kaphatók természetesen – festéssel pedig a RAL színskála valamennyi színét meg tudjuk valósítani – de azt tényként elmondhatjuk, hogy a magasfényű frontok közül a fehér a legkeresettebb.

Forest AGT termékek élőben, gyönyörű referenciamunka (Fotó: Forest Hungary Kft – Léda Klinika – Zalaegerszeg)

A magasfényű bútorlapoknak – azontúl, hogy drágábbak, mint a hagyományos, illetve más típusú bútorlapok – ami a hátránya, az egyben az előnye is: felülete kényesebb a különböző tisztítószerekre, azonban ez ugyanakkor előny is, hiszen környezettudatos, az egészségre ártalmatlan módon óvhatjuk bútorunk szépségét.

És persze, létezik még egy harmadik nagy kedvenc a mai modern bútoranyagok és felületek között – ő pedig nem más, mint a furnér.

Amikor furnérról beszélünk, akkor itt egy MDF lapra kerül felragasztásra maga az élő fa felülete (a fát ilyenkor nagyon vékony szeletekre felvágják) így a fa látszódik kívül, s ezáltal egy szép, természetes felületet kapunk. Az MDF lapoknak ráadásul számos praktikus, jó tulajdonsága van: nem vetemedik, így tartósan szép marad, hosszú távon, és az előállítás során is könnyen tudunk vele dolgozni, könnyű szabni, és maga az anyag is könnyen beszerezhető.

A kész furnérozott lapok kedvező árú, könnyen kezelhető és színben, textúrában igen változatos bútorfrontok (Fotó: A.B.H. System Kft.)

Legnagyobb érdekessége, hogy különösen szép rajzolatokkal rendelkezik, a lapok felületét pedig ízlésnek megfelelően utánkezelhetjük. Akár lakkozni, vagy éppen sötétíteni is tudjuk – és így egészen különleges hatásokat érhetünk el…

Festhetjük is különböző színekre az MDF lapokat – itt pedig a határ a csillagos ég, azaz, a megrendelő vágya és elképzelése. A lakkozott, fényes felületek mellett azonban a matt felületetek is nagyon keresettek: léteznek különféle módon csíkozott, tükrös, és más egyedi, izgalmas felületek, textúrák.

A bútorfrontok kiválasztása után pedig természetesen a következő nagy kérdés bútoraink formai kialakításának, „fazonjának” megtervezése, melyről a legközelebbi bejegyzésünkben olvashatnak…