24
okt

Anyagok, textúrák, hangulatok a térben III. rész

A kortárs, mai anyagokkal azonban nem csupán modern tereket, enteriőröket tudunk megvalósítani! A modern technológiáknak köszönhetően tartós, könnyebben kezelhető, más felületekkel jobban együttműködő anyagmegoldások születnek az innovatív gyárak kínálatában, melyeknek esztétikai kialakítása, nemes felülete és szépsége páratlan megoldást nyújt a klasszikus, vagy a hagyományos stílusú terek korhű kialakításaihoz éppúgy…

Hiszen nem rajonghat mindenki egyszerre a minimálért, a modern megoldásokért! A hagyományőrző, a korhű, klasszikus terek ma éppen úgy megvalósíthatók, megtervezhetők – ahogyan annak idején is – és még különösebben sok utánajárás sem kell hozzá. Azonban jól meg kell választani a felhasznált és betervezett anyagokat, hogy majd a végső látvány valóban azt a stílust, azt a jól ismert és szívesen látott harmóniát tükrözze, amit majd látni szeretnénk otthonunkban.

Klasszikus beltér
Számtalan stílus közül válogathatunk – azonban a klasszikus stílus még mindig nagyon közkedvelt, hiszen van benne egy különleges, otthonos melegség, barátságos hangulat.
Azt mindenekelőtt fontos tudnunk, hogy a klasszikus stílus kulturális tájegységenként ugyan változhat, ám az alapjellemzői ugyanazok, ezek nem változnak.

Akár a régi időket megelevenítő, tradicionális változatot, akár a finoman eklektikus változatát választjuk is, ugyanaz lesz a végeredmény: egyszerre megnyugtató, kényelmes, és kétségtelenül nagyon stílusos, elegáns, finom enteriőr. Hogyan érhetjük ezt el, és anyagokat, textúrákat illetően honnan és mit érdemes választani?

Klasszikus beltér
Mivel ez az irányzat a régi korokból érkezik, egészen a középkor idejére nyúlik vissza, – és természetesen a koroknak megfelelően mindig egy kissé módosul – de tartja magát még napjainkban is. A középkor idején kezdődtek azonban az alapok, amikoris a kézműves céhek kezdték meg munkásságukat, a középkori urak pedig pazar kelmékkel, míves bútortokkal rendezték be szobáikat, lakosztályaikat – kifinomult színekben, finoman visszafogott, harmonikus, meleg árnyalatokkal.

Klasszikus beltér
Általánosságban ma is azt mondhatjuk, hogy a meleg árnyalatok illenek legjobban ehhez a stílushoz: a földszínek, a finom, visszafogott barnák, bézsek, krémszínek és a terrakotta árnyalatai. Itt is tartja magát a szabály, hogy a világos, halványabb színekkel optikailag tágítani tudjuk a teret – ez pedig kell is, hiszen, ha igazi, korhű, klasszikus stílust szeretnénk kialakítani egy belső térben, ehhez bizony térre van szükségünk!

Polgári lakások magas mennyezetei kifejezetten ideálisak, hiszen a korabeli, monumentális terek érzetét keltik. A teremszerű szobákkal egyfajta méltóságot sugározhatunk – így aki az előkelőséget szereti látni maga körül, és nosztalgikus alkatnak vallja magát, az etikett és a tartás mind személyiségének velejárói – nos, számára ideális lehet egy szép, eleganciát sugárzó klasszikus enteriőr!

A világos színű tereket érdemes sötét, fából készült bútorokkal kontrasztba állítani, a dekoráció pedig egy fényűzést sugalló, hatalmas mennyezeti csillár is lehet.
Ha sötét fapadlót választunk, akkor ahhoz nagyméretű, igazi klasszikus mintával, kézzel szőtt szőnyeget is választhatunk – ám a mai padlók, és padlóburkolatok gyártói divatba hozták újabban a szőnyeghatású burkolatokat, melyekből több változat is megjelent már.

Szőnyeghatású padlóburkolat
A padlón egy hatalmas négyzetben kirakott minta is kifejezetten a klasszikus terekbe illő látvány, de a szőttesek textúráit visszaadó meleg – és hidegburkolatok úgyszintén.
Mivel a burkolat nagymértékben meghatározza a helyiség hangulatát, alapstílusát – így mindenképpen annak megválasztásával érdemes kezdeni a tervezést.

Az Unikomstarker Renaissance termékcsaládjával például gyönyörű, klasszikus tereket terveztünk már mi is, jó szívvel ajánlva ügyfeleinknek az igényes, komoly múltú gyártót.

Unikomstarker Renaissance
De számtalan remek gyártó van, akinek a kínálatából gyönyörű klasszikus tereket tudunk tervezni! A Tilemaster oldalon a minőségi kerámia burkolólapok, porcelán csempe, természetes kövek és szerelési termékek forrását lelhetjük fel, a Tilemaster teljes termékcsaládot kínál, melyekkel a klasszikus terek, enteriőrök padlóburkolatait és a hozzájuk tartozó stílusba passzoló kiegészítőket mind megtalálhatjuk – mint amilyen például az olasz Peronda, aki a Museum kollekciójával nagy sikert aratott a fényes csempék és padlólapok újszerű technológiai kivitelezését felhasználva.

Peronda Museum
Az elegáns, a természet köveit – például a márványt – élethűen visszaadó, nagyméretű, fényes felületű bútorcsaládokkal kifejezetten a klasszikus terek kedvelőinek és tervezőinek kedvezett a gyártó.

Peronda Museum a természetes köveket idéző burkolatok
A lapok lakkozott hatását pedig egy különleges, magas technológiai eljárásnak köszönhetjük, melynek során a nagyméretű kőporcelán lapok felületére egy vékony üvegréteget tesznek, melyet a különböző technológiai folyamatok során ráégetnek a lap felületére, majd ezt követően tükörfényesre csiszolják. Ennek a magas szintű és különleges eljárásnak köszönhetően a burkolólapok felülete tökéletesen csillogó lesz, és nem utolsó sorban könnyen tisztítható.

Peronda Museum különleges eljárással készülő burkolólapok
A családok különböző, klasszikus eleganciát képviselő, luxus látványt nyújtó dekorokkal egészülnek ki – a klasszikus ornamentikus virág és levélmotívumok mellett a rozettás betétekkel ellátott geometrikus formák éppen úgy szerepelnek, mint más, modernebb változatok.

Klasszikus és modern dekorok - Peronda Museum kollekció
Klasszikus enteriőrökbe tehát tökéletes választás, azonban érdemes ügyelnünk arra, hogy semmilyen tárgy esetén se essünk túlzásokba: egy szép, klasszikus enteriőr kialakításánál egyik legfontosabb dolog megtalálni az egyensúlyt. Egy szép klasszikus otthon óvó, féltő, egyensúlyt teremtő közeg, ahová jól esik hazatérni, és ahol biztonságban érezzük magunkat.

Valamennyi szép, nemes bútordarab, lakásdekoráció – de még a szép, igényes burkolataink is – igénylik az odafigyelést, a gondos ápolást, hiszen értékes és megbecsült darabokkal van dolgunk. Aki azonban a klasszikus enteriőr mellett dönt, az nyugodt, értékes, pazar, kicsit talán fennkölt, de mindenképpen nagyon kifinomult, elegáns térben élhet majd, mely biztosan nem megy ki a divatból. A mai anyagok és textúrák pedig a kortárs igényeknek megfelelő minőségben állnak rendelkezésünkre, gondolkodjunk bennünk bátran, és használjuk ki korunk innovatív technológiáinak sokszínűségét!