Levantina Techlam Stone Collection
16
okt

Anyagok, textúrák, hangulatok a térben II. rész

Kortárs anyag a beton, a különböző kő – és kő által inspirált felületek, melyet ma már a belső enteriőrökben is előszeretettel alkalmazunk. Azonban a hangsúly nem is magán az anyagon, hanem annak újszerű használatán van: egyre nagyobb trend manapság a klasszikus, jól bevált anyagok újszerű megjelenítése, melynek köszönhetően kifejezetten izgalmas textúrákat, összhatásokat érhetünk el. Nézzünk is néhány izgalmas példát…

Elsőként kezdjük talán a betonnal. A beton anyagot a 70-es években népszerű panel építkezésekből már mindannyian jól ismerünk, ám ez az anyag most újra reneszánszát éli: felfedezhetjük a kortárs, modern házfalakon, kerítések és járdák tervezett megoldásain, s emellett egyre inkább bekúszik a belső tereinkbe is!

Míg néhány évvel ezelőtt csupán az ipari stílust képviselő, loft jellegű terekben volt otthonos, mára már az eleganciát sugalló, minimál enteriőrökben is egyre inkább felbukkan.

Beton modern belsőtér
Ez nem is véletlen, hiszen alkalmazási tere, lehetőségei szinte végtelenek: a natúr falakon éppúgy dekorál és díszít, mint a tartós konyhapultok, konyhaszigetek vagy éppen fürdőszobai mosdópultok kiváló, egyedi megoldásain.

Számos kortárs gyártó készít ma már betonra emlékeztető, tökéletes anyagokat és textúrákat, melyek közül mi is használtunk már néhányat: például a Levatina gyár ízléses, minőségi termékeit a falak burkolatainál…

Levantina Techlam beton hatású falburkolat
Az 1959-ben alapított Levatina azóta gyártja számunkra a teljesen valósághű, eredeti kollekcióit különböző értékes, természetes kövekből. A gyár rendkívüli előnye, hogy saját kőbányákkal rendelkezik, s ennek – illetve rendkívüli logisztikai és elosztóhálózatának köszönhetően – garantált a folyamatos, minőségi kínálat!

Természetes kőből a gránit és a márvány tökéletes eleganciát sugall, melyeket az enteriőr bármely pontján ízlésesen alkalmazhatunk.

Levantina Techlam Stone Collection gránit- és márványhatású burkolat
Attól sem kell tartani, hogy a kő vagy a beton alkalmazása a belső terekben túlságosan rideg hatást mutat, hiszen számtalan kiváló ötlettel fel tudjuk dobni ezt az izgalmas textúrát: háttérként is gondolhatunk rá, színes, dekoratív kisbútortokkal dizájn tárgyakkal izgalmas összképet kaphatunk, de a különböző, dekoratív meleg fényt ontó lámpákkal is hangulatossá, intimmé varázsolhatjuk.

Othonos beton beltér meleg fényekkel
A beton anyagot ma már egyébként számtalan más anyaggal, felülettel helyettesíthetjük, ami akár a megtévesztésig is hasonlíthat hozzá, azonban mégis egyszerűbb, könnyebben lecserélhető, ha meguntuk. Ilyen lehet egy jól megválasztott tapéta – melyből a mai gyártók innovatív technológiáinak köszönhetően remek alternatívák közül válogathatunk – mi a német Tapentenshop kínálatából szoktunk betervezni leginkább, de persze számtalan kiváló gyártó kínálatából szemezgethetünk.

A kortárs anyagok használata pedig az anyagon magán is túlmutat! Az újszerű megoldások, alkalmazási területek még attraktívabbá, még egyedibbé teszik környezetünket, így érdemes bátran elengedni a fantáziát, és a tapétát kombinálni akár más anyagokkal a jobb felhasználhatóság kedvéért…

Beton hatású tapéta
Egyik alkalommal például a Yellow Group tervezőcsapata ezt a gyönyörű, betonhatású tapétát tervezte be egy konyha enteriőrben üveglap mögé betéve a két szekrény közé. Ezzel nem csupán egyedi és újszerű, hanem ugyanakkor tartós és könnyen tisztítható felületet tudtunk így létrehozni.

Tapétából egyébként ma már elképesztő a választék, és nem csak egyszínűt, de akár minimál mintával, stílszerű grafikával ellátott felületeket is tervezhetünk modern terekbe – a szürke és a fehér árnyalatai jól mutatnak a beton által inspirált, minimál szobabelsőkben.

Fa hatású tapéta
Aki azonban egy kicsit merészebb, és bátran keverné a különböző hideg-meleg színeket, fényeket és textúrákat – annak is tudunk a mai tapétakínálatból eredeti, sőt akár extra felületet is javasolni.

Egy ilyen dizájn-háttér előtt pedig a kedvenc élénk színű kanapénk vagy fotelünk is új életre kel…

Dizájn tapéta
Minimál, vagy modern tereket, enteriőrüket is frissé, szinte élővé tehetünk egy jól megválasztott, óriás fotótapétával, melyhez színben és stílusban passzoló tárgyakkal, lakástextilekkel tudjuk megadni a szoba, a helyiség alaphangulatát. Nagyon divatosak a fekete-fehér városképek is a modern otthonok falain, de egy kinagyított természetfotóval vagy fotórészlettel igazán friss, légies összhatást teremthetünk.

Fotó tapéta
Aki a légies, tágasabbnak tűnő terekhez vonzódik, annak az áttetsző anyagok, felületek alkalmazását javasoljuk még, melyek közül a legszebb még mindig a klasszikus, jól bevált üveg. Azonban nem mindenki olyan szerencsés, hogy óriási nyílászárókkal, tágas kitekintést biztosító ablakokkal rendelkezzen, mégis nagyon sok trükkel tudunk játszani, melyekkel optikailag szellősebbé, világosabbá tudjuk tenni a belső helyiségeket.

A fényes, világos felületek gyakori alkalmazásán túl a természetes fény útját is remekül vezethetjük üvegtáglával, de a modern és elegáns üvegmozaikkal és a különböző ragyogó felületek alkalmazásával, szépen kiemelhetjük a visszaverődő fényeket.

Üvegmozaik fal
Az üvegmozaikot mi is szívesen alkalmazzuk, – ahol a keret, illetve az adottságok lehetővé teszik. Üvegmozaikkal (az Opiocolor termékeit már több helyütt is alkalmaztuk) többnyire kisebb felületeket szoktunk kiemelni, leginkább a vízhez kapcsolódó helyiségekben, mint egy szép fürdőszoba vagy egy wellness részleg.

Az épített mosdópult, kádelő – különösképpen, ha kád vonala ívelt – vagy akár a beépített WC tartály burkolása üvegmozaikkal nem éppen szokványos, de szakszerű megoldással igazi látványelemmé teheti az egyszerű, hétköznapi tárgyaink által nyújtotta felületeket.

Üvegmozaik különböző felhasználása
Konyhában az alsó és a felső szekrény közötti falon, falfülkékben, különböző falbeugrókban tudunk látványos hatást elérni vele, de egy épített mosdópult üvegmozaikkal kirakva – igazán pazar…

Üvegmozaik a konyhában
Aki csak szolidabb csillogást szeretne, vagy szűkös ugyan a költségvetés, ám mégsem szeretne lemondani a ragyogásról – annak vízszintes és függőleges bordűrként is szépen el tudjuk helyezni, egy szép hozzáillő csempével így is exkluzív lesz a látvány.

Üvegmozaik bordűr
A csempéknek persze, a mozaikon túl is ezer arcát, felületét, textúráját vonultatja fel a piac számunkra, érdemes kihasználni a gyártók által nyújtott ezerféle lehetőséget! Az APEGRUPO olasz burkolatcsaládot jó szívvel szoktuk ajánlani, a sokszínű kollekciókkal szinte bármilyen stílusban tervezhetünk tereket, különleges felületeket.

A márvány – vagy kőhatás természetesen itt is megjelenik, és egyre gyakoribb a tér valamennyi falának és padlózatának egy azonos anyaggal, egy azonos családdal történő burkolása. A homogén falakat ilyenkor a változatos textúrák törik meg, de nem ritkák a térből kiemelkedő, matt, vagy látványosabban textúrált felületek sem.

Ape 3D hatású falburkolat
A 3D hatású, térből egyre erőteljesebben kiemelkedő felületeket egyre több csempegyártó kínálatában felfedezhetjük, és ezek azok a felületek, amelyek bármelyik helyiségben jól mutatnak, és modern, látványos összhatást eredményeznek. Egy jó megvilágítással pedig még egy semleges árnyalatú, egyszínű falfelület is igazán izgalmas és látványos eleme lehet a térnek!

Ape 3D hatású falburkolat
Aki egyszerűbben oldaná meg a 3D hatást, vagy nem szeretne a költséges és nagy felfordulással járó burkolás mellett dönteni csupán a dekor hatás eléréséért, az választhatja a különböző műanyagok és gyanták keverékéből, vagy a természetes bambuszrostokból készült 3D falipaneleket is, melyek festhetők is, így a színnel sem kell kompromisszumot kötnünk. Sőt, akár még tapétából is találhatunk 3D nyomásút, a Tapetenshop kínálatában.

3D nyomású tapéta
Válasszuk bátran bármelyiket, anyagokból, inspirációból, – mint látjuk – nincs hiány. Azonban akár modern, akár minimál, akár bármilyen más stílusú térben gondolkodunk, a harmóniát és az összhangot mindenképpen tartsuk szem előtt.

Egyedi és látványos terek, térmegoldások megtervezéséért és kivitelezéséért is forduljon Hozzánk, a Yellow Group csapatához bizalommal!