a 3 legtipikusabb hazai lakás probléma – és megoldásaik
22
szept

A 3 legtipikusabb hazai lakás probléma – és megoldásaik

Amikor az ember megvesz egy lakást, többnyire nem látja, milyen rejtett problémákkal szembesül majd hamarosan. Egy jó belsőépítész azonban nem csupán fel tudja készíteni a laikus lakástulajdonost, hanem megoldást is nyújt a legtipikusabb, legáltalánosabb lakás problémákra – ahogyan természetesen az egyediekre is.

Bordás Patrikkal, a Yellow Group társtulajdonosával, gyakorlott belsőépítész szakemberrel beszélgettünk, és egy igen sokakat érintő kérdést boncolgattunk ezúttal Patrikkal közösen:
Milyen tipikus hibákkal lehet találkozni a leginkább a mai magyar lakáspiac, illetve a hazai belsőépítészeti kivitelezés terén?

  1. A kis terek problémája egy átlagos, tipikus mai magyar lakásnál mindig gond szokott lenni, vagy legalábbis mindenki szeretné szellősebbé, tágasabbá tenni valahogyan a rendelkezésére álló teret, enteriőrt.
  2. Ezen túl pedig még két igen sarkalatos dolog, lakás probléma van a hazai kész, sőt leginkább a használt lakásokat illetően, melyet persze a felújítás során lehet és kell is orvosolni. Ezek pedig a rosszul megoldott, rosszul kialakított elektromos hálózat illetve a nem elégséges, rossz hangszigetelés problémája.
  3. Hiszen, gondoljunk csak bele, milyen kellemetlen az, amikor nem elég az áram, vagy hibás az elektromos hálózat. (A családunk biztonságát is veszélyeztető, kritikus esetekre most inkább nem térnénk ki.)

Persze, az extrém esetekre most nem terveztünk kitérni. Maradva az általános lakás gondoknál, a szinte minden ötödik magyar használt, teljes felújítás előtt álló lakásban tapasztalhatjuk az alábbit: megvásároljuk, beszereltetjük a legkorszerűbb, legmodernebb berendezést, háztartási gépet, sütőt, hűtőt, mosógépet – és kiderül, hogy nem jó az áramelosztás, vagy rossz helyre esik a dugalj.

Vagy ami még ennél is bosszantóbb: kevesebb áram áll a rendelkezésünkre, mint amennyi a mai, modern, esetenként már okos gépünkhöz szükséges lenne.


Ahogyan az sem éppen leányálom senkinek sem, amikor a szomszéd fültanújává válik az intim pillanatainknak, vagy hallgatni kényszerül a kicsi bömbölését, vagy a nagyobbak otthoni gyakorlását egy hangszeren. Egy rosszul kivitelezett, vagy hiányos hangszigetelés bizony komolyan ronthatja életminőségünket, és az otthonunk által nyújtott biztonság és nyugalom érzetét.


De mit tehetünk ezek ellen, és pláne utólag? Hogyan tudjuk orvosolni ezeket a kellemetlen, és bizony sokunkat érintő lakás problémákat?

Milyen megoldásokat tudnátok ajánlani mindezekre? Menjünk végig sorba – nézzük meg először a kicsiny, szűk terek trükkös megoldásait!

Amikor egy lakásban kicsik a terek, szűkösnek tűnik az egész lakás enteriőr, és a helyiségekbe kevés fény jut be – ezt könnyedén orvosolhatjuk a terek egybenyitásával. Ezáltal több természetes fény juthat be a térbe, és mivel a falak nem korlátozzák le sem a fényt, sem pedig a funkciókat – nagyobb lesz a funkcionális tér, és a vendégtér is, több lehetőséget nyújt számunkra az egyébként ugyanakkora méretű otthon.


A szűk terek helyett a tágas terek élményét a funkcionális megoldások mellett optikai megoldásokkal is elősegíthetjük. A nagy, világos felületek, a fehér falak, vagy a hófehér, fényes bútorfrontok optikailag tágasabbá varázsolják az enteriőrt.

A fényes, tükröződő felületek is növelik a tágasság érzetét. Egy –egy nagyobb méretű, jól elhelyezett tükörrel is csodát tehetünk, ahogyan a jól megtervezett és megválasztott világítással is.


Szűk terek esetén a bútorokat is érdemes optimálisan elrendezni, és jól megválasztani a formát, stílust is. Ahol éppen a tágas terek érzete lenne a cél, oda nem érdemes nagy, nehéz, robosztus bútorokat elhelyezni – sokkal inkább a függesztett megoldások, a minimál szekrény – és polcrendszerekkel érjük el az optimális hatást.


Lehetőség szerint zárt tároló megoldásokat alkalmazni, hogy a túl sok színes kacat, szabadon hagyott polcokra halmozott dísz – és használati tárgyaink ne keltsék még inkább a zsúfoltság érzését.

Tágasabb, letisztultabb lesz tehát az összhatás, ha egybenyitjuk a teret – legalább a publikus, közösségi tereket. Valamint világos, zárt bútorokkal, lebegő, vagy függesztett polcrendszerekkel, világos, fényes, tükröződő felületekkel rendezzük be a helyiséget – mert ezek visszaverik a fényt, és tágasabbnak érezzük az enteriőrt a segítségükkel.

Második – már nem csak optikai, esztétikai, hanem az életminőséget nagyon is befolyásoló – általános, tipikus lakás probléma az elektromos hálózat helytelen, vagy elégtelen kialakítása.

Gyakran tapasztaljuk – meséli Patrik – hogy a dugaljak rosszul lettek eredetileg kialakítva, rossz helyre kerültek. Napjainkban már egyre több elektromos tárgyat használunk. A komolyabb áramigényre nem csak a nagyobb háztartási gépeinknek van szükségük: a villanyborotva, a hajvasaló, az elektromos masszázskészülékek vagy arctisztítók, a laptopunk, tabletünk, mobiltelefonunk – vagyis megannyi digitális kütyünk mind az elektromos hálózaton keresztül üzemeltethető és tölthető.

Régebben azért közel sem volt ennyi, így ez ilyen értelemben nem volt átgondolva – mai korunk igényeihez azonban a korábbi évtizedekben épült lakásoknak is „fel kell nőnie” , ezt pedig a lakásfelújítás során mindenképpen át kell gondolni és helyre kell tenni.

Szerencsére ma már ez sem lehet akadály: elektromos terv készül, mely a végpontokat jelöli, valamint tartalmazza azt is, hány dugalj készül, és melyikből mit kapcsolunk.
Esztétikailag sem kell tartani: a vezetékeket igényesen, a falakban futtatjuk végig, a különböző álmennyezetek pedig szintén a segítségünkre vannak.

Álmennyezet, világítás

A harmadik, általunk igen gyakran tapasztalt lakásgond a hangszigetelések rossz, vagy hiányos megoldásaiból adódik. Kevesen tudják, hogy szerencsére ez ma már akár utólag, belülről is megoldható – nem kell hozzá szétverni az egész házat!

A mai korszerű anyagoknak köszönhetően – mint amilyen például a Rigips hangszigetelő rendszere – egy szerelt fal készül, ennek van egy vázszerkezete, és a vázszerkezet közé bekerül a hangszigetelés, majd mindez kívülről szépen le van zárva, el van takarva speciális gipszkarton lapokkal, ami festhető és burkolható – vagyis semmi sem látszik kívülről.
Mit tudnak az általatok is alkalmazott és ajánlott Rigips speciális hangszigetelő kartonok?

Elsősorban akusztikai kényelmet jelentenek, mely az alacsony zajszintet jelenti. Az alacsony zajszintet egy helyiségen belül a megfelelően kiválasztott hangszigetelő szerkezetek kiválasztásával biztosíthatjuk, ezek akadályozzák meg a nem kívánatos léghangok terjedését a belső terekben és lakó – vagy munkakörnyezetünkben.

Rossz hangszigetelés

Ezekkel a hangszigetelő megoldásokkal akár új építésű hangszigetelő szerkezeteket, akár a már meglévő épületek utólagos hangszigetelését is megoldhatjuk.

Új fejlesztés a gyártól a hanggátló gipszkarton építőlemez, a Blue Acoustic gipszkarton építőlemez, melynek alkalmazásával a válaszfalszerkezeteink – az eddigi szerkezeti vastagságok megtartásával – magasabb hangszigetelési értéket biztosítanak.

RIGIPS Blue Acoustic - hangszigetelő rendszerek

Ezek alkalmazásával a szerkezetek tűzállósági határértéke ugyanaz, mint a tűzgátló gipszkarton építőlemezekkel épült szerkezeteké. Vagyis, kiemelkedő hanggátlási tulajdonságokkal bír, tűzálló, innovatív technológiát képviselő hazai termékről van szó, mely kiváló választás emelt hanggátlású válaszfalak építéséhez.

Így a hangszigetelés kérdése könnyedén és praktikusan megoldható, és csapatunk természetesen ebben is tud segíteni – akár lakásfelújítás, akár egy rosszul hangszigetelt újépítésű lakás illetve ház esetén is!