vynil és műgyanta burkolatok
15
szept

Vinyl? Műgyanta? Laminált padló?

Modern tereket, enteriőröket tervezve gyakran még ma is azzal szembesülünk, hogy akik igénylik is a mutatós, minimál belsőépítészeti megoldásokat – sokszor még ők is ódzkodnak, idegenkednek a kortárs, innovatív anyagoktól, az egyedi, szokásostól eltérő anyaghasználattól. Alábbi összeállításunkban bemutatunk most két ilyen újszerű anyagmegoldást – bízva abban, hogy sikerül eloszlatni jó néhány tévhitet…

Míg korábban megszoktuk, hogy a vizes helyiségekbe, vizes blokkokba – mint a konyha vagy a fürdőszoba területe – csak és kizárólag hidegburkolatot, a szobák és más helyiségek padlójára kizárólag melegburkolatot alkalmazhatunk – addig ma már szinte mindent lehet, akár egyféle burkolat is kerülhet a lakás minden pontjára – köszönhetően a gyártók forradalmi innovációinak és technológiai megoldásainak.

Kezdődött a sor a fa hatású, fára szinte már a megtévesztésig hasonlító kerámia burkolatokkal, melyek még ma is nagy reneszánszukat élik, és egyre szebb, élethűbb látványt képesek nyújtani – a fa erezetét, textúráját, meleg hatását szinte teljesen visszaadni a belső terekben. Így már akár a fürdőszobába is bevihetjük a fát – látvány szempontjából legalábbis mindenképpen.


Majd mire a „kőből fát” épp kezdtük megszokni és alkalmazni – máris jött a követkevő nagy durranás: a „fából követ”?


A nagy csempegyártók mellett a melegburkolatgyárak is hozzák folyamatosan a maguk újításait, így nekik köszönhetően már a fa anyagok terén is elképesztő felületekkel találkozhatunk.
A HARO parkettagyár azon túl, hogy megteremtette azt az innovatív, természetes bevonatot, melynek köszönhetően ma már nem csak a laminált padlót, hanem akár a természetes fa parkettát is letehetjük a fürdőszobába! – létrehozott egy egészen elképesztő, kő felületet tökéletesen élethűen utánzó családot.


Kifejezetten izgalmas, ahogy a hideg, kőhatású felületre rálépve mégis meleg, puha felülettel érintkezik a talpunk, miközben ez a felület olyannyira ütésélló, hogy még egy ólomgolyót is nyugodtan ráejthetünk vagy komoly fitneszparkot is létesíthetünk fölötte…

De ismerkedjünk meg most kicsit részletesebben két kortárs anyaggal, anyagmegoldással kicsit bővebben!

Hamar megszerettük – hiszen sokoldalú, könnyen kezelhető és biztonságos: bővebben a vinyl padlókról

Egyik kedvenc felületünk azonban az újdonságnak számító, ám máris egyre népszerűbb vinyl padló – melyre joggal mondhatjuk, hogy a vízálló padlók, padlóburkolatok legújabb generációját képviseli.

Olyan termék, mely egyesíti a padlók vízálló tulajdonságait a természetes, fa – vagy éppen kő hatású megjelenéssel, így bátran alkalmazhatjuk a vizes blokkok területére is, akár az egész házat is burkolhatjuk vele.

A ragasztással és klikkeléssel burkolható modulok ma már megtalálhatók valamennyi nagy melegburkolatot forgalmazó gyár kínálatában, számtalan lehetőséget nyújtva számunkra.

Érdemes már az elején leszögezni: a vinyl padlók a környezetet, sőt az egészségünket sem károsítják – a tévhitekkel ellentétben!

A legtöbb mai vinyl padló szinte már 100%-ban újrahasznosított anyagból készült, sok pedig 25-30%-ban tartalmaz újrahasznosított anyagot. Mivel nem bocsát ki semmilyen, környezetre vagy egészségre káros anyagot – így tudatos választásnak bizonyul.

A mai vinyl burkolatok ugyanis már nem a korábbi PVC padlók mai, új névvel ellátott másai, hanem korszerű, magas terhelhetőségű, magas kopásállóságú felületek, változatos mintákkal, színekkel és igazán dekoratív, trendi dekorokkal készülnek.

A vinyl újításai között pedig már megtalálhatjuk a ragasztható verziók mellett a klikkes változatokat is, melyekkel a gyártók ötvözték a korszerű vinyl burkolatok, a szalagparketták és a laminált padlók legelőnyösebb tulajdonságait.


Ezek a gyorsan és olcsón lerakható és felszedhető burkolatok általában 5 mm-es vastagsággal rendelkeznek – persze, vannak más, változó vastagságú és keménységű típusok is.

Elképesztően sokoldalúak: hiszen tényleg szinte bármely helyiségben megállják a helyüket, és számos gyönyörű dekor felület és szín választható belőlük.


Nagy előnyük még a csúszásgátló vagy a vízálló hatásuk – így bátran alkalmazhatóak konyhában, mosókonyhában, fürdőszobában, zuhanyzóban, akár még a zuhanykabinban is, hiszen csúszásgátló – és a gyerekszoba vagy a hálószoba padlóját is bátran burkolhatjuk vinyllel…


A vinyl padlók között is találunk kombinált, vagy egészen eredeti gyártókat, forradalmi megoldásokat: A HARO DISANO terméke például 100% PVC-mentes és lágyító-mentes anyagból készül, felületeit pedig a gyár saját, természetes fa parkettáiról másolja le – vagyis lefotózza a természetes fát – így aztán ezek a padlók valóban természetes és egészséges hatást adnak számunkra a lakótérben.

A kifejezetten gyerek és kutyabarátnak kikiáltott termékcsalád ráadásul még a mindennapjainkat is megkönnyíti: egy bizonyos „Silent Sense” felületnek köszönhetően – miszerint egy autentikus fa optikával védik a padlót – így az még strapabíróbb, és még inkább ellenáll a sárnak, nedvességnek…

A Silent Sense felület jóval halkabbá teszi a lépéseinket, puha járást, és a három különböző anyagú réteg ötvözetének köszönhetően rugalmas talajt biztosít a jobb stabilitás érdekében – persze, sok hasonlóan kiváló termék, termékcsalád létezik ma már a piacon.

Ha pedig összehasonlítjuk mondjuk a laminált padlókkal, vagy más melegburkolattal – akkor azt mondhatjuk, hogy a vinyl padló rendelkezik a legjobb hőhatással.

Tegyük csak rá a tenyerünket – azonnal érezni fogjuk, milyen kellemes, meleg hatása van. A faparkettát követően neki van a legkellemesebb, leglangyosabb felülete.

Minimál terekbe ideális, és rendkívül elegáns megoldás: a fehér műgyanta padló

Milyen előnyei vannak? Vajon nem “túl ipari”?

Egyre több helyen feltesszük a kérdést, ahol kifejezetten modern enteriőr kialakítására kapunk megbízást – hogy jöhet-e a fehér műgyanta? És nem… valamiért még sokan ódzkodnak tőle, pedig ma már régen nem csak közületi megoldásokra alkalmazzuk!


Ma már egy tágas terű, impozáns nappalit, egy étkezőt, egy fürdőszobát vagy előteret, lépcsőházat ugyanúgy burkolunk vele, és aki szereti a burkolatváltás nélküli megoldásokat, az egyöntetű, egységes padlókat látni az egész lakás teljes területén – annak keresve sem kell jobb megoldáshoz fordulnia.


A fehér műgyanta lépcső például gyönyörű lehet egy impozáns lakásban, mint azt az itt látható referenciamunkánk fotója is jól szemlélteti. Mivel matt felületet hoztunk itt létre a fehér műgyantából – így nem csúszik, nem is kell tartanunk a balesetveszélytől sem.

A műgyanta padlók mai változatainak pedig számos előnye van: nem is „túl ipari”, nem túl kényes – a tévhitekkel ellentétben!


Jól illik a minimál design terekbe, otthonokba is, hiszen egyöntetű felületet biztosít, aminek azon túl, hogy tágítja optikailag a teret, a másik nagy előnye, hogy így ki tudunk emelni más felületeket a térben, akár egyedi bútorokat, izgalmas kontrasztmegoldásokat is…


Amellett pedig, hogy rendkívül mutatós az egyöntetű, akár fényes, akár matt felület – a műgyanta padló rendkívül praktikus is: vízálló, könnyen tisztítható és antisztatikus – vagyis taszítja a port, ez pedig egy rohanó, folyton az idővel harcoló háziasszony számára igen nagy előny tud lenni.

Ahogyan az sem utolsó szempont például egy rövid határidőre történő, gyors építkezési vagy felújítási projektnél, hogy a műgyanta padló burkolatokat – sőt a falbevonatokat is – fel tudjuk vinni a már meglévő, régi burkolat tetejére is, így a hangos és sok szeméttel, porral járó bontástól is megkímélhetjük magunkat…

A szintetikus gyanta vagy más nevén műgyanta anyagát tekintve a növényi gyantákhoz hasonló tulajdonsággal bír, csak mesterségesen előállított anyag, és nyilván egészen más kémiai összetevőkkel bír. Viszkózus folyadék, melyet öntenek, simítanak, majd a száradást követően képes véglegesen megkötni, megkeményedni.


Nagy előnye, hogy rendkívül strapabíró, terhelhető – nem véletlenül terjedt el már igen régóta a nagyobb gyárak, gyárcsarnokok, autószalonok és más ipari létesítmények burkolása műgyantával. Noha ma is többnyire ipari célokra alkalmazzuk, mára már egyre inkább elterjedt a lakosság köreiben.

Nem véletlenül – hiszen amellett, hogy egy hófehér fényes vagy matt műgyanta kifejezetten elegáns tud lenni – praktikus is mindemellett: könnyen terhelhető, jól tisztítható, takarítható.


Egy hófehér műgyanta padló pedig akár otthonunk szépségét kiemeli, páratlan eleganciát, szinte fényűzést visz a belső terekbe – érdemes legalább egyszer kipróbálni, ha ezúttal valami különleges, elegáns megoldást szeretne, mert bármely stílushoz, térhet könnyedén igazítható a megfelelő berendezéssel és lakáskiegészítőkkel.